Αυστρία: Νέα μέτρα για την καταπολέμηση του νέου κύματος της Όμικρον

Ένα από τα κύρια νέα μέτρα περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας FFP2 σε εξωτερικούς χώρους. [EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND]

Η Αυστρία πρόκειται να εφαρμόσει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων COVID-19. Πρόκειται ωστόσο, να χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς λόγω του ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αυστριακής κυβέρνησης.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και της Μονάδας Συντονισμού για την Κρίση του Covid (GECKO), του κύριου οργάνου εμπειρογνωμόνων της Αυστρίας για την πανδημία.

Ένα από τα κύρια νέα μέτρα περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας FFP2 σε εξωτερικούς χώρους. Ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχει εισάγει εδώ και καιρό ένα τέτοιο μέτρο, για την Αυστρία είναι η πρώτη φορά.

Η κυβέρνηση χαλαρώνει επίσης ορισμένους περιορισμούς, κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των καραντίνας. Τα άτομα που είχαν λάβει τρία εμβόλια ή φορούσαν FFP2-μάσκες όταν ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα άτομα δεν χρειάζεται πλέον να βρίσκονται σε καραντίνα. Ακόμη και όσοι έχουν θετικό τεστ μπορούν να τερματίσουν την καραντίνα τους μετά από πέντε ημέρες, εάν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η χαλάρωση των μέτρων δικαιολογείται επειδή η νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή.

Ο υπουργός Υγείας Wolfgang Mückstein δήλωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη από την προηγούμενη μετάλλαξη Δέλτα. Ενώ ένας στους τέσσερις ασθενείς που μολύνθηκαν από την μετάλλαξη Δέλτα καταλήγει σε μονάδες εντατικής θεραπείας, το ίδιο ισχύει μόλις για έναν στους δέκα ασθενείς Όμικρον, σύμφωνα με τον Mückstein.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αυξήσει την πίεση στους ανεμβολίαστους. Ενώ τους απαγορεύεται ήδη η είσοδος σε μπαρ και μη απαραίτητα καταστήματα, δεν υπάρχουν προς το παρόν μέτρα για τον έλεγχο της τήρησης αυτού του κανόνα. Έτσι, η κυβέρνηση θέλει να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να ελέγχουν την εμβολιαστική κάλυψη των πελατών τους από την ερχόμενη Τρίτη και μετά. Εάν δεν συμμορφώνονται, το κατάστημά τους θα κλείσει προσωρινά.