Αυστρία: Ένας στους δέκα θα χάσει το καθεστώς εμβολιασμού τον Φεβρουάριο

Η λήξη των πιστοποιητικών COVID έχει ήδη συνέπειες για όσους έκαναν το εμβόλιο Johnson & Johnson, που ήταν εμβολιασμός μίας δόσης. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Από τον Φεβρουάριο, το πιστοποιητικό για τον COVID-19 θα ισχύει μόνο για έξι μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι 900.000 Αυστριακοί θα μπορούσαν να χάσουν το καθεστώς εμβολιασμού, εάν δεν λάβουν έγκαιρα την ενισχυτική δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση θα μειώσει την περίοδο ισχύος του πιστοποιητικού COVID-19 από εννέα σε έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου, για να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους να λάβουν την ενισχυτική δόση. Η τρίτη δόση κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της μολυσματικής παραλλαγής Omicron που έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή στην Αυστρία στις αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο, περίπου 900.000 Αυστριακοί δεν έχουν λάβει ακόμη την αναμνηστική ή την δεύτερη δόση. Εάν δεν κάνουν έγκαιρα την ενισχυτική δόση, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

«Υποθέτουμε, ωστόσο, ότι μέχρι τότε πολλοί άνθρωποι θα κάνουν την αναμνηστική τους δόση», είπε το υπουργείο στο APA. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι το θέμα θα παρουσιαστεί πιο εντατικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. «Κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί από τη λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού», πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

Η λήξη των πιστοποιητικών COVID έχει ήδη συνέπειες για όσους έκαναν το εμβόλιο Johnson & Johnson, που ήταν εμβολιασμός μίας δόσης. Οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με το Johnson & Johnson ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν αναμνηστική δόση έως τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πάνω από 71.000 άτομα δεν έλαβαν έγκαιρα την πρόσθετη δόση, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το πιστοποιητικό τους για τον COVID, ανέφερε η Salzburger Nachrichten. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, το 70,8% του αυστριακού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις, σε σύγκριση με το 68,7% σε ολόκληρη την ΕΕ.