Αυστρία: «Εμπόδια» στην εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να έρθουν «πολύ αργά για την παραλλαγή Omicron», δήλωσε ο δικηγόρος συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, Peter Bußjäger στη Wiener Zeitung. [EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Λόγω τεχνικών προβλημάτων, η καταχώριση του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι δυνατή τον Απρίλιο, δύο μήνες αργότερα από ό,τι είχε προβλέψει η αυστριακή κυβέρνηση. Παράλληλα, οι ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Η τεχνική εφαρμογή των υποχρεωτικών εμβολιασμών θα είναι δυνατή τον Απρίλιο, δήλωσε την Παρασκευή η ELGA GmbH, η οποία είναι αρμόδια για την τεχνική εκτέλεση του μέτρου. Ένα πλήγμα για την κυβέρνηση που σχεδίαζε να εισαγάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

Ενώ η κυβέρνηση είπε ότι θέλει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της για την εισαγωγή του μέτρου από τον Φεβρουάριο, θα «λάβει υπόψη» τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες και ενδέχεται να παρατείνει την περίοδο, κατά τη λήξη της οποίας θα αρχίσει να εκδίδει πρόστιμα για τους μη εμβολιασμένους.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές ακαδημαϊκών που επικρίνουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τον επιστήμονα Gerald Gartlehner, το κυρίαρχο τώρα και εξαιρετικά μεταδοτικό κύμα της Omicron θα επιταχύνει την ανοσοποίηση με ταχύτητα «που δεν έχουμε ξαναδεί». «Ως εκ τούτου, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί πιθανότατα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν μετά το κύμα της Omicron», δήλωσε ο καθηγητής στο Danube-University Krems σε συνέντευξή του στο ORF.

Λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα μπορούσαν να έρθουν «πολύ αργά για την παραλλαγή Omicron», δήλωσε ο δικηγόρος συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, Peter Bußjäger στη Wiener Zeitung.

Ο Συντονισμός Κρίσης Covid (GECKO), ο κύριος συμβουλευτικός φορέας της κυβέρνησης για την πανδημία ζητεί επίσης να επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Ο Karl Stöger, μέλος της GECKO, είπε ότι ο νόμος που εισάγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα πρέπει να περιλαμβάνει επιλογές για την καθυστέρηση της εισαγωγής. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι «εκτός συζήτησης» ακόμη, καθώς πιθανές νέες παραλλαγές μετά την Omicron θα μπορούσαν να καταστήσουν ξανά απαραίτητο ένα τέτοιο βήμα.