Αβραμόπουλος: Πλήρης στήριξη της ΕΕ στην Ισπανία για το μεταναστευτικό

[José María Cuadrado/EFE]

Πρόσθετη οικονομική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ πρόκειται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ισπανία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετέβη στη Μαδρίτη, προκειμένου να συζητήσει με την ισπανική κυβέρνηση το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, πραγματοποίησε συναντήσεις με την αντιπροέδρο της κυβέρνησης, Carmen Calvo, τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, Josep Borrell, τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων, Fernando Grande-Marlaska και την υπουργό Εργασίας, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Magdalena Valerio.

Γιούνκερ: Περιορισμένη αύξηση κονδυλίων σε Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη χρηματοδότηση της στην Ισπανία και το Μαρόκο για να βοηθήσει τις χώρες αυτές να διαχειριστούν την αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της δυτικής Μεσογείου, ωστόσο ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι συναντήσεις με την ισπανική κυβέρνηση ήταν εποικοδομητικές και θα ήθελα να συγχαρώ την Ισπανία για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει και το υποδειγματικό ευρωπαϊκό πνεύμα που έχει δείξει για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Η Ισπανία έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξημένων αφίξεων κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου.

Ενημέρωσα την ισπανική κυβέρνηση για την πρόσθετη επείγουσα χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη του κόστους για το επιπλέον προσωπικό που αναπτύσσεται στη νότια Ισπανία. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ισπανία.

Επίσης, συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία με το Μαρόκο έχει καθοριστική σημασία. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, ύψους 55 εκατ. ευρώ, για το Μαρόκο και τη Τυνησία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και δεν θα σταματήσει εκεί».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.

«Η μετανάστευση παραμένει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Η Σύνοδος κορυφής στο Σάλτσμπουργκ αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, γιατί η λύση μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή», κατέληξε.

Κασάδο: Δεν μπορεί η Ισπανία να καλοδεχτεί τους μετανάστες

«Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε χαρτιά σε όλους, ούτε είναι η Ισπανία που πρέπει να απορροφήσει εκατομμύρια Αφρικανούς που έρχονται, δήλωσε ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.