Αποκάλυψη EURACTIV: το πρώτο κρούσμα ασθενούς με κορωνοϊό COVID-19 στα θεσμικά όργανα της ΕΕ

A view of a map of the world displayed on a screen showing the evolution of the novel coronavirus Covid-19 outbreak, at the Emergency Response Coordination Centre (ERCC) in Brussels on 2 March 2020 [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Σε εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα που είδε η EURACTIV, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) επιβεβαίωσε ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού του έχει δοκιμαστεί θετικά για νέο κορωνοϊό (COVID-19) και επομένως ακύρωσε όλες τις συναντήσεις που θα διεξάγονταν στις εγκαταστάσεις του έως τις 13 Μαρτίου προληπτικό μέτρο.

Μια πηγή από την EDA επιβεβαίωσε τις πληροφορίες στην EURACTIV.

Η προληπτική απόφαση βασίστηκε σε νέες οδηγίες που έλαβε το διαθεσμικό ιατρικό συμβούλιο της ΕΕ, αναφέρει η αλληλογραφία.

Το μήνυμα αποστέλλεται στο δίκτυο των εθνικών σημείων επαφής (POC), τα οποία συντονίζουν το έργο του οργανισμού με τα κράτη μέλη.

Ο οργανισμός της ΕΕ αποφάσισε επίσης να ακυρώσει όλη τη συμμετοχή του προσωπικού στις εξωτερικές συναντήσεις μέχρι τις 13 Μαρτίου και θα επανέλθει σε μεταγενέστερη ημερομηνία για να προγραμματίσει εκ νέου τις συνεδριάσεις που ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στη EURACTIV με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο ανώτερος υπάλληλος της EDA που κόλλησε τον ιό είχε επιστρέψει από ένα ταξίδι στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα.

Αφού ταξίδεψε στην Ιταλία, είχε μια συνάντηση με περίπου 30 υπαλλήλους από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.

Ο υπάλληλος άρχισε να αισθάνεται άρρωστος το Σάββατο (29 Φεβρουαρίου) και βρέθηκε θετικός για το COVID-19, ανέφερε η πηγή.

Μετά τη δημοσίευση, η EDA δήλωσε στη EURACTIV ότι «ο συνάδελφός μας δεν παρέστη σε συνάντηση με 30 υπαλλήλους άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα πριν από τη διάγνωσή του. Οι λίγοι αξιωματούχοι από άλλα θεσμικά όργανα που είχε συναντήσει, ενημερώθηκαν αμέσως».

Ένα μέλος του στρατιωτικού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) που παρακολούθησε τη συνάντηση άρχισε να αντιμετωπίζει συμπτώματα και τώρα περιμένει το αποτέλεσμα της δοκιμής, πρόσθεσε η πηγή.

Μια πηγή της ΕΥΕΔ δήλωσε ότι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη συνάντηση έχουν πραγματοποιήσει από τότε άλλες συναντήσεις ή / και έχουν ταξιδέψει.

Άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν λάβει προληπτικά μέτρα ζητώντας από τους εργαζόμενους που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από το νέο κορονοϊό να μην πάνε στα γραφεία τους και να εργάζονται από το σπίτι τους.

[συμμετοχή στο ρεπορτάζ από την Alexandra Brzozowski – Επιμέλεια Zoran Radosavljevic]

X