Απίθανο! Ψηφίζουν στη Βουλή νόμο που σήμερα έβγαλε η Κομισιόν σε 3μηνη διαβούλευση!

[financialtribune.com]

Παρά τις επιφυλάξεις της Κομισιόν, που απεκάλυψε η euractiv.gr, το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να προχωρά σε ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την υγεία όπου περιέχονται οι διατάξεις για το άτμισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο που αλλάζουν τη ρύθμιση της αγοράς χωρίς συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, όπως επιβάλει η κοινοτική νομοθεσία.

Η euractiv.gr ζήτησε από το Υπουργείο σχολιασμό των εξελίξεων και απάντηση στο αν θα αποσυρθούν οι διατάξεις. Κύκλοι του Υπουργείου, επικαλούμενοιθ φόρτο εργασίας, απάντησαν ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αποσυρθούν οι διατάξεις», αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν τροποποιήσεις.

Στις επισημάνσεις της Euractiv Ελλάδος προς το Υπουργείο Υγείας ότι σε λίγες ώρες ψηφίζεται το νομοσχέδιο δεν υπήρξε απάντηση….

Είχε προηγηθεί η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Euractiv Ελλάδος ότι το νομοσχέδιο είναι υπό εξέταση και αξιολόγηση, αφήνοντας ορθάνοιχτες τις πόρτες για ερμηνείες περί καθυστέρησης από πλευράς Ελλάδος στην ενημέρωση των Βρυξελλών και σχετικής ενόχλησης.

Κομισιόν σε EURACTIV: υπό αξιολόγηση ακόμη το ελληνικό νομοσχέδιο για το άτμισμα και τα καπνικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων αλλάζει το τοπίο στα προίόντα ατμίσματος και ηλεκτρονικού τσιγάρου, δηλώνει ότι ακόμη αξιολογεί τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με την κοινοτική νομοθεσία.

Σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί …

Για να γίνει ακόμη πιο σαφής ο συμβολισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις σήμερα, μετά από 10ημερο που είχε το νομοσχέδιο στα χέρια της, το ανέρτησε στην ειδική ισοσελίδα για… τρίμηνη διαβούλευση.

Μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ.

Αναφέροντας ότι οι διατάξεις που κοινοποιήθηκαν από την Ελλάδα έχουν περίοδο διαβούλευσης με τα άλλα κράτη μέλη και τους σχετικούς ενδιαφερόμενους μέχρι 6/6/2019, είναι προφανές ότι η Κομισόν «αδειάζει» την ελληνική πρωτοβουλία, είτε αυτό έχει ως αποδέκτες την πολιτική ηγεσία είτε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι στην ελληνική πολιτική σκηνή το κόμμα αντικαθιστούσε το κράτος. Επί της σημερινής κυβέρνησης φαίνεται ότι η χώρα αλλάζει επίπεδο: η κυβέρνηση και η (ετερόκλητη και ακόμη μονοκομματική…) πλειοψηφία που την στηρίζει στη Βουλή αντικαθιστά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη και σε αυτά που η ίδια της έχει αναγνωρίσει αρμοδιότητα!

Και όλα αυτά ενώ το ουσιαστικό ζήτημα για το αν είναι και πόσο βλαβερό το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το άτμισμα και τα άλλα σχετικά «εναλλακτικά προϊόντα» παρεμένει στο περιθώριο, με ευθύνη του Υπουργείου, το οποίο δεν θεωρεί ότι η κοινή γνώμη πρέπeι να ενημερώνεται και να εκφράζεται για τέτοια νομοθετήματα. Προφανώς κάποιοι τα θεωρούν τεχνικά και ειδικά, ενώ την ίδια ώρα η επιστημονική συζήτηση καλά κρατεί σε όλον τον κόσμο.

Πληροφορίες της EURACTIV Ελλάδος από τη Βουλή και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες – και όχι από το έχον τη νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργείο Υγείας, που τηρεί τις τελευταίες ώρες σιγήν ιχθύος προς τα ΜΜΕ για το θέμα – σημείωναν ότι οι κ.κ. Ξάνθος και Πολάκης ως εισηγούμενοι Υπουργοί έχουν περιθώριο κινήσεων για να περάσει το ζήτημα χωρίς να εκτεθεί η κυβέρνηση.

Σημείωναν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα νομοτεχνικής βελτίωσης όχι στο περιεχόμενο αλλά στην ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των διατάξεων, αν κρίνουν ότι η Κομισιόν θα δώσει τελικά το πράσινο φως χωρίς μεγάλες αλλαγές.

Σημειώνουμε ότι είχαν προηγηθεί το πρωί δημοσιεύματα σε ενημερωτικά sites που προέβαλλαν επίσημη ανακοίνωση της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ που ζητούσε επισήμως από την κυβέρνηση να αποσύρει τα δύο σχετικά άρθρα.

Έτσι η κυβέρνηση, ακόμη και αν ήθελε (αντιλαμβανόμενη έναν λάθος χειρισμό που έγινε αρχικά…) , δυσκολεύεται πλέον να υποχωρήσει μπροστά στην ανακοίνωση μιας εταιρείας, καθώς τέτοιος «ενδοτισμός» χτυπά στην ιδεολογική καρδιά των περισσότερων της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σίγουρα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις και έχει λάβει τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης.

X