Αντιπαράθεση Ελλάδας – Ουγγαρίας στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ για το προσφυγικό

Syntagma [dailyreckoning]

Αντιπαράθεση του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής Νίκου Βούτση με τον Ούγγρο ομόλογό του προέκυψε κατά τη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ στη Βιέννη με αφορμή – τί άλλο – το ζήτημα των προσφύγων και της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε αποφασίσει εκ των προτέρων να δώσει έμφαση σε αυτό το ζήτημα, κάτι που προφανώς δεν χαροποίησε τον Ούγγρο Πρόεδρο και προκλήθηκε ανίδραση.

Στην παρέμβαση που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 – περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Εθνικών Κοινοβουλίων και Ευρωπαϊκών Θεσμών». μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πολλοί μίλησαν για μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση ή σε καμπή. Θα  έλεγα ότι βρίσκεται σε ένα ιστορικό ορόσημο, ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης συγκεκριμένων στρατηγικών πολιτικών. Γιατί είμαστε μάρτυρες ότι η παραγόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα παρακάτω:

Πρώτον, αντί να υπάρχουν συγκλίσεις, κοινωνικές, οικονομικές, σε συγκεκριμένες πολιτικές, παράγονται -και μάλιστα πολλές φορές ισχυρές- ανισότητες και πολλαπλές ταχύτητες, πράγμα που απομακρύνει την έννοια της κοινής αλληλέγγυας πορείας και συνύπαρξης.

Δεύτερον, αντί να υπάρχει μια συνεχής ενίσχυση της δημοκρατίας και μιας αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. που θα παράγει δημοκρατία και θα εμπνέεται από αυτήν, έτσι ώστε να αποφευχθούν αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκεται η Ένωση, όλο και περισσότερο υπάρχουν αποφάσεις από τον λεγόμενο ‘‘σκληρό πυρήνα’’ της.

Τρίτον και πολύ σημαντικό, πιστεύω ότι χρειάζεται να αναζητήσουμε όλοι μαζί την ευρωπαϊκή ταυτότητα, με βάση τις αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, αντί της αγωνιώδους αναζήτησης εθνικής ταυτότητας, όπου οξύνεται η διαφορετικότητα και εκδηλώνονται φαινόμενα εθνικής αναδίπλωσης και εθνικισμού.

Τέταρτον, αντί να νοείται πλέον η Ευρώπη διεθνώς ως παρακολούθημα, ως κομπάρσος στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης με την επιστροφή των εμπορικών πολέμων, αλλά και για τις πολεμικές συρράξεις που προκαλούνται στην περιοχή μας, προφανώς πρέπει να αναζητηθεί από κοινού ένας νέος διεθνής ρόλος για την ενίσχυση των διεθνών θεσμών και των διεργασιών για την ειρήνη και, βεβαίως, για μια κριτική αποτίμηση και στάση της παρούσας φάσης της παγκοσμιοποίησης, ώστε η Ευρώπη πραγματικά να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο».

Κάπου εκεί, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θέλησε να δώσει έμφαση στο ζήτημα των προσφύγων και της μετανάστευσης.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην παρέμβασή του κατά την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε: «Δυσκολεύομαι να αποδεχθώ ένα κείμενο στο οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο υποχρέωση της Ε.Ε.  για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, καθώς και στην αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων».

Η θέση υατή προκάλεσε την αντίδραση του Ούγγρου ομολόγου του ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει και ζήτησε να μην επιμείνει η Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα. Είναι γνωστή η θέση της Ουγγρικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και η ιδιαίτερα επιθετική στάση του Πρωθυπουργού της χώρας Βίκτωρ Ορμπαν.

Ο κ. Βούτσης απάντησε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι μία διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, αλλά αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., η οποία μάλιστα έχει καθυστερήσει σε σημαντικά θέματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είχε τονίσει, σε ομιλία του στο στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε.:

«Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση των αιτιών σε βάθος, με μακροπρόθεσμες πολιτικές, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να παραμένουν και να ευτυχούν στις πατρίδες τους». Ο κ. Ν. Βούτσης ήταν ένας από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές στην 1η συνεδρίαση της Διάσκεψης, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γείτονές της».  Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα υπάρχει ανάγκη να επωμισθούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί όλα τα κράτη-μέλη, με κοινές πολιτικές αλληλεγγύης στο ζήτημα, και να μην αποσύρονται από τις υποχρεώσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βεβαίως, είπε, είναι αναγκαία η τήρηση των διεθνών συνθηκών και εγγυήσεων και  των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται και μένουν μαζί μας, για όσο χρόνο μένουν μαζί μας ή ενσωματώνονται στις κοινωνίες μας».

Τα ζητήματα αυτά, συνέχισε, πρέπει να τα δούμε με πολύ ανοιχτό και σύγχρονο πνεύμα. «Να πάψουν αυτά να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά να αντιμετωπίζονται με τρόπους οι οποίοι θα τα καθιστούν οργανικά στοιχεία για την εξεύρεση λύσεων και τον εμπλουτισμό της ταυτότητας, την ενίσχυση της οντότητας και την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνείς ρόλους. Δεν πρέπει συντηρητικά, με εσωστρέφεια και με μικρούς ορίζοντες να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα» τόνισε.

Η Ε.Ε., πρόσθεσε, μπορεί πραγματικά να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και «με αυτόν τον ορίζοντα πρέπει να δουλέψουμε και να κάνουμε δύναμη της Ε.Ε. τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων και της διεύρυνσης, με ταυτόχρονη εμβάθυνση και με κοινωνικές συγκλίσεις, με μια νέα αρχιτεκτονική της ίδιας της Ένωσης, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της δημοκρατίας και, βεβαίως, μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση με εφαρμογή των θεμελιωδών αξιών της, σε σχέση με τα δεκάδες εκατομμύρια των ανθρώπων στην περιφέρειά μας, οι οποίοι υφίστανται συνέπειες επεμβάσεων, πολέμων, φονταμετανταλισμών, καταστάσεις για τις οποίες η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρεί ότι ‘‘νίπτει τας χείρας της’’».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Με αυτή τη θέση ευθύνης, μπορεί η Ε.Ε. να αποκτήσει μια νέα φερεγγυότητα στις καρδιές, στα πιστεύω, των ευρωπαϊκών λαών. Χαράσσοντας μια τέτοια ατζέντα, μπορούμε με ευθύτητα, με ειλικρίνεια, να απευθυνθούμε στους ευρωπαϊκούς λαούς, καλώντας τους και στις επερχόμενες ευρωεκλογές να δώσουν το ‘‘παρών’’ σφραγίζοντας τις εξελίξεις για διέξοδο από την κρίση».

X