Αντιμέτωποι με μεταπανδημική διαταραχή στρες νέοι στο Βέλγιο

Το πρακτορείο ειδήσεων Belga ανέφερε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας για τους Βέλγους είναι ακόμα πιο έντονα από ό, τι πριν από την εμφάνιση της COVID-19. [shutterstock/Aonpromphoto]

Οι νέοι (18-29) εξακολουθούν να υποφέρουν περισσότερο από άγχος (27%) και από συμπτώματα κατάθλιψης (24,5%), ενώ οι ηλικιωμένοι (65 ετών και άνω) επηρεάζονται λιγότερο (7% και 6% αντίστοιχα)- σύμφωνα με έρευνα του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας του Βελγίου, «Sciensano».

Το πρακτορείο ειδήσεων Belga ανέφερε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας για τους Βέλγους είναι ακόμα πιο έντονα από ό, τι πριν από την εμφάνιση της COVID-19.

Ο Stefaan Demarest, project manager στο Sciensano, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, αλλά ότι εξακολουθεί να είναι «μάλλον κακή» σε σύγκριση με τις περιόδους κανονικότητας.

Τον Ιούνιο του 2021, το 15% του ενήλικου πληθυσμού διαγνώστηκε με καταθλιπτική διαταραχή, ενώ το 16% από αγχώδη διαταραχή. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, παρουσιάζεται μείωση συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες μελέτες, αλλά παραμένουν και πάλι υψηλά τα ποσοστά σε σύγκριση με το 2018.