Αντιδράσεις στην Ιταλία για την επέκταση χρήσης του πιστοποιητικού COVID

Το πιστοποιητικό ήταν ήδη απαραίτητο από τις 6 Αυγούστου για πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, σε συναυλίες, γυμναστήρια και σε άλλα μέρη όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. [EPA-EFE/JESSICA PASQUALON]

Η Ιταλία καθιστά υποχρεωτικό το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον COVID-19 για τη χρήση των υπεραστικών μεταφορών, για το σχολικό προσωπικό και τους φοιτητές από την Τετάρτη.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων απειλών από ομάδες ακτιβιστών, για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας των τρένων.

Το πιστοποιητικό ήταν ήδη απαραίτητο από τις 6 Αυγούστου για πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, σε συναυλίες, γυμναστήρια και σε άλλα μέρη όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Από την Τετάρτη, το πιστοποιητικό θα είναι υποχρεωτικό για όλο το σχολικό και πανεπιστημιακό προσωπικό: για εκπαιδευτικούς, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, γραμματείς, διευθυντές, ενώ στα πανεπιστήμια θα είναι επίσης υποχρεωτικό για τους μαθητές προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματα διά ζώσης.

Χωρίς το πιστοποιητικό, το σχολικό και το πανεπιστημιακό προσωπικό θα υπόκεινται σε καθεστώς αναστολής εργασίας και στέρησης μισθού έπειτα από πέντε ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας.

Το πιστοποιητικό θα είναι επίσης υποχρεωτικό για ταξίδια σε υπεραστικές μεταφορές: αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και πλοία που συνδέουν πολλές περιοχές. Ωστόσο, δεν θα απαιτείται για τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Εν όψει των διαδηλώσεων που έχουν ανακοινωθεί, έχει ενισχυθεί η ασφάλεια στους σταθμούς από τα ξημερώματα.

«Οι απειλές μέσω του διαδικτύου για διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτές», όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών Luciana Lamorgese. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν θα επιτραπούν παρανομίες κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς».