Ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες νέα υπόθεση επαναπροώθησης που αφορά σε υπάλληλο της ΕΕ

Μια ιστορία που δημοσιεύθηκε στους New York Times που εκφράζει την ανησυχία ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πρακτική των ελληνικών αρχών να απελαύνουν αιτούντες άσυλο αδιακρίτως. [EPA-EFE/STR]

Υπάλληλος της Frontex ισχυρίζεται ότι επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία, ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, μαζί με άλλους 100 μετανάστες.

Μια ιστορία που δημοσιεύθηκε στους New York Times εκφράζει την ανησυχία ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πρακτική των ελληνικών αρχών να απελαύνουν αιτούντες άσυλο αδιακρίτως.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται συστηματικά τέτοιου είδους ισχυρισμούς. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ένας διερμηνέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι τον Σεπτέμβριο, Έλληνες συνοριοφύλακες τον πέρασαν για αιτούντα άσυλο, του επιτέθηκαν και τον ανάγκασαν να περάσει τα σύνορα προς την Τουρκία μαζί με δεκάδες μετανάστες.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οδηγήθηκε μαζί με μια ομάδα προσφύγων σε μια απομακρυσμένη αποθήκη όπου κρατούνταν μαζί τουλάχιστον 100 πρόσφυγες – συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Τους χτύπησαν άγρια, τους ανάγκασαν να γδυθούν και τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα, τα χρήματα και τα έγγραφά τους.

Ο ισχυρισμός του είναι ιδιαίτερα προβληματικός για τους Έλληνες αξιωματούχους, επειδή είναι νόμιμος κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολείται στον οργανισμό Frontex, τον συνοριακό οργανισμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που ασχολούνται με την υπόθεσή του, το άτομο έχει παραδώσει στοιχεία στον οργανισμό για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του περί κακοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ως επί το πλείστον έχει κάνει τα στραβά μάτια στις κακοποιήσεις μεταναστών, αναγκάζεται τώρα να «αντιμετωπίσει το πρόβλημα» – όπως γράφει η ανταποκρίτρια των NYT στις Βρυξέλλες, Ματίνα Στεβή.

Η Ίλβα Γιόχανσον, η επίτροπος Μετανάστευσης, εξέφρασε την ανησυχία της για την υπόθεση. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Euronews σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, η Γιόχανσον δήλωσε ότι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης απαιτεί περισσότερη διαφάνεια.

«Απαιτούμε πρόσβαση για τα μέσα ενημέρωσης απαιτούμε πρόσβαση για τις ΜΚΟ. Και φυσικά, χρειαζόμαστε επίσης συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματά μας», δήλωσε η Γιόχανσον.

Υπήρξαν πολλές κατηγορίες που αφορούν τις ελληνικές αρχές, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε. Πριν από ένα μήνα, πολλοί ακτιβιστές πέρασαν από δίκη στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 25 ετών – επειδή βοήθησαν στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα.