Εν αμφιβόλω το σχέδιο για την κατανομή προσφύγων μετά τη διαφωνία και της Γαλλίας

syria

Αυξάνεται επικίνδυνα ο κατάλογος των χωρών που είναι αντίθετες με την εισαγωγή ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη. Γαλλία, Βρετανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο της Κομισιόν, θέτοντας εν αμφιβόλω το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.

Η τελευταία διαφωνία, που μπορεί να είναι και η χαριστική βολή για την πρωτοβουλία αυτή, ήλθε από το Παρίσι. «Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά σαφείς ως προς το σημείο αυτό: τασσόμαστε κατά της εισαγωγής ποσοστώσεων για τους μετανάστες. Κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στις γαλλικές προτάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή των ιταλο-γαλλικών συνόρων όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί σχεδόν 1.000 μετανάστες. «Το άσυλο αποτελεί δικαίωμα που χορηγείται σύμφωνα με διεθνή κριτήρια που εφαρμόζονται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Για τον λόγο αυτόν επίσης ο αριθμός των ατόμων που το δικαιούνται δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν ποσοστώσεων: ή δικαιούσαι άσυλο ή όχι», είπε.

Όπως τόνισε, το Παρίσι θεωρεί ότι οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν κατά δίκαιο τρόπο και αυτό προϋποθέτει ότι θα ληφθούν υπ΄όψιν οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει. «Σήμερα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία υποδέχονται το 75% των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος. Υποστήριξε δε ότι η Γαλλία έχει ήδη κάνει πολλά, καθώς 5.000 Σύροι και 4.500 Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί από το 2012. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, φροντίζοντας οι προσπάθειες να κατανεμηθούν δίκαια», είπε με νόημα.

Ποιες χώρες διαφωνούν και γιατί

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η Ουγγαρία ήταν οι πρώτες χώρες που απέρριψαν κατηγορηματικά το σχέδιο της Κομισιόν. Η Βρετανία  κατέστησε αμέσως σαφές ότι το σχέδιο δεν είναι αποδεκτό και ότι οι προσπάθειες της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της δράσης των διακινητών. Η δε Ουγγαρία πήγε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «τρελό και άδικο» δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, Viktor Orban.

Έπειτα πήραν σειρά η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς τάχθηκε υπέρ της εθελοντικής υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, όπως και ο Σλοβάκος ομόλογός της Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα δήλωσε ότι κατά την άποψή του «δεν υπάρχει νομική βάση στην ΕΕ για την εισαγωγή τέτοιων ποσοστώσεων».

Η κατανομή των προσφύγων στα κράτη

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, στόχος είναι έως το 2020 να έχουν κατανεμηθεί 20.000 πρόσφυγες, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, σε όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016. Για την Ελλάδα αναλογούν 323 πρόσφυγες, ένα από τα μικρότερα νούμερα, ενώ για την Κύπρο μόλις 69. Η χώρα που θα δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες είναι η Γερμανία, στην οποία αναλογούν 3.086 πρόσφυγες. Ακολουθούν, η Γαλλία με 2.375 πρόσφυγες, η Βρετανία με 2.309, η Ιταλία με 1989 και η Ισπανία με 1549.  Όσον αφορά τα κράτη που διαφωνούν, στην Πολωνία αναλογούν 962 πρόσφυγες, στην Τσεχία 525, στην Σλοβακία 319 και στην Ουγγαρία 307. Σημειωτέον ότι το τελικό σχέδιο της Κομισιόν θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου. Έπειτα θα συζητηθεί  από τους υπουργούς Εσωτερικών στις 15 Ιουνίου και κατόπιν από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη του μήνα.

Μύρνα Νικολαΐδου

φωτό από United Nations Photo/Flickr