Αγνοείται η τύχη 20 μεταναστών στην Λευκορωσία

Η αντιπολίτευση ρωτά συνεχώς, «που είναι τα αγνοούμενα παιδιά» [EFE/Wojciech Pacewicz]

Το πού βρίσκονται οι 20 μετανάστες, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, οι οποίοι οδηγήθηκαν πίσω στη Λευκορωσία στις 28 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα συνοδεύτηκαν σε προσωρινό καταφύγιο στην ανατολική πόλη της Πολωνίας, Μιτσάνοβο, παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες, οι μετανάστες «συνοδεύτηκαν ακολουθώντας την προβλεπόμενη τη διαδικασία στα σύνορα».
Ωστόσο, το Oko.press ενημέρωσε στις 4 Οκτωβρίου ότι τουλάχιστον μία οικογένεια με δύο μικρά παιδιά βρέθηκε ασφαλής στην Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση πυροδοτήθηκε μετά από  δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης  (PiS)οι οποίοι είπαν ότι οι μετανάστες έχουν «σεξουαλικά αποκλίνουσα συμπεριφορά και στέλνονται από το καθεστώς Λουκασένκο». Η αντιπολίτευση πάντως, ρωτά σταθερά «πού είναι τα παιδιά;» ορισμένα από αυτά κάτω των έξι ετών.

Τελικά αποκαλύφθηκε ότι οι υπουργοί χρησιμοποίησαν ψευδείς πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και ενδέχεται να διέπραξαν αδίκημα προωθώντας ακατάλληλες φωτογραφίες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Marcin Wiącek επισκέφθηκε την παραμεθόρια περιοχή η οποία παραμένει υπό αυστηρό έλεγχο χωρίς να επιτρέπονται δημοσιογράφοι, γιατροί ή ΜΚΟ. Κάλεσε την κυβέρνηση να «σεβαστεί την απαγόρευση μαζικών απελάσεων» και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μεταναστών.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος για τα δικαιώματα των παιδιών Mikołaj Pawlak, διορισμένος από το PiS ενημέρωσε ότι «δεν υπάρχουν ανατροπές» και «οι μετανάστες θέλουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να ζητήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα εκεί».
Κατά τη διάρκεια ενός διάσημου λογοτεχνικού βραβείου γνωστού ως Nike, πολλοί από τους προσκεκλημένους κρατούσαν ένα χαρτί καθ ‘όλη τη διάρκεια της παράστασης που έγραφε: “πού είναι τα παιδιά από το Michałowo;”
Ο Grzegorz Piątek, συγγραφέας, μίλησε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Όλη αυτή η φασιστική βλακεία στην οποία βρισκόμαστε όλοι θα τελειώσει μια μέρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να χτίζουμε αυτήν την καλύτερη πραγματικότητα από την πρώτη μέρα “, είπε.