11 ύποπτες περιπτώσεις παραλλαγής Omicron στην Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει επί του παρόντος σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς, πρόσθεσε ο Donnelly. [Shutterstock/G.Tbov]

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

11 ύποπτα κρούσματα της νέας παραλλαγής COVID-19 έχουν εντοπιστεί και έχουν σταλεί για επιβεβαίωση της αλληλουχίας του γονιδιώματος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας. 

«Είναι πιθανό στην παρούσα φάση να εντοπίσουμε κρούσματα εδώ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Στήβεν Ντόνελι στο RTÉ. Τη Δευτέρα συναντήθηκαν επίσης οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν την κατάσταση με τον επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Ιρλανδίας, ο οποίος, όπως δήλωσε ο Ντόνελι, ανησυχεί πολύ για την παραλλαγή Omicron. 

Ο Ντόνελι πρόσθεσε, όμως, ότι επί του παρόντος δεν εξετάζονται από την κυβέρνηση σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς. 

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας, Ρόμπιν Σουάν, ανέφερε επίσης τη Δευτέρα ότι πιθανόν να υπάρχουν μη ανιχνευμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Βορρά, επισημαίνοντας ότι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα, αυτό είναι «πολύ πιθανό» να αλλάξει, δεδομένης της παρουσίας της στην Αγγλία και τη Σκωτία. 

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή, ο Ντόνελι ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδοτήσει τα τεστ αντιγόνων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «περιττό», καθώς η τιμή των κιτ εξέτασης έχει μειωθεί από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συζητά αν θα θεσπίσει ή όχι επιδότηση. 

Ωστόσο, η απόφαση επικρίθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δωρεάν χορήγησή τους θα σήμαινε την εξασφάλιση ευρείας πρόσβασης σε τακτικές εξετάσεις σε μια στιγμή που η κατάσταση της δημόσιας υγείας χειροτερεύει. 

Η ανακοίνωση «δεν έχει νόημα ούτε από πλευράς δημόσιας υγείας ούτε από οικονομικής άποψης» και συνιστά «σοβαρή παράλειψη καθήκοντος», δήλωσε η συνυπεύθυνη των Σοσιαλδημοκρατών Rosín Shortall. 

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για να παρέχουμε τις εξετάσεις αντιγόνων δωρεάν, ιδίως για τα νοικοκυριά με χαμηλό και σταθερό εισόδημα, ενώ προσπαθούμε να καταστείλουμε αυτό το τελευταίο κύμα COVID», πρόσθεσε η ίδια. 

(Molly Killeen | EURACTIV.com)