Κατρούγκαλος: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα τα φάρμακα

Η απόφαση της Αθήνας να διεκδικήσει την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στέλνει το μήνυμα ότι το φάρμακο είναι «όχι μόνο εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Κατρούγκαλος, στη EURACTIV.com.

Είπε επίσης ότι οι υποψήφιοι που δεν θα περάσουν την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση με βάση τα «αντικειμενικά κριτήρια» πρέπει να εγκαταλείψουν τον αγώνα ήδη από τον πρώτο γύρο με δική τους πρωτοβουλία.

Μίλησε στον Σαράντη Μιχαλόπουλο της EURACTIV στην Αθήνα.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Η Ευρώπη πρέπει να εξισορροπήσει καλύτερα την κοινωνική και οικονομική της διάσταση.

Η Ιρλανδία και η Εσθονία συμμετέχουν στο νότιο συνασπισμό για να διαπραγματευτούν από κοινού με τα φαρμακευτικά προϊόντα για την τιμολόγηση.

Η Ελλάδα πληροί τα αντικειμενικά κριτήρια για την υποδοχή του EMA.

Το πολιτικό στοιχείο της διαδικασίας επιλογής του ΕΜΑ δεν μπορεί να απομονωθεί πλήρως.

Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην ομαλή μετάβαση και όχι στο κριτήριο της γεωγραφικής εξάπλωσης.

Με τη διεκδίκηση του EMA, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα της ΕΕ.

 

Ποιο το συγκριτικό πλεονέκτημα της υποψηφιότητας και τι σημαίνει πολιτικά για την Ελλάδα;

Το πολιτικό μήνυμα είναι διπλό. Και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι το φάρμακο δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα αλλά ένα κοινωνικό αγαθό. Με την δική μας πολιτική εξασφαλίσαμε να έχουν πρόσβαση σε αυτό πάνω από 1.5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι αλλά και οι πιο αδύναμοι. Για αυτό το λόγο ήταν προσκλεκλημένος ως τιμώμενος ομιλητής εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ακριβώς διότι εκτιμά την προσπάθεια που κάνουμε.

Θεωρούμε πως αυτό δεν είναι μόνο ένα εθνικό θέμα αλλά και μήνυμα για την Ευρώπη για την καλύτερη εξισορρόπηση της κοινωνικής της με την οικονομική διάσταση. Επίσης, θα στείλει και ένα μήνυμα ότι έχουμε επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα τώρα που γυρίζουμε στην ανάπτυξη και επίσης θα δώσει ώθηση στον φαρμακευτικό τομέα που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία.

Αλλά αυτά αφορούν στον πολιτικό συμβολισμό. Πρακτικά, θεωρούμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί και ως προς το σύνολο των κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξασφαλίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρώτο ζητούμενο που είναι η ομαλή μετάβαση. Έχουμε έτοιμο κτίριο, εχουμε συνθήκες ποιότητας ζωής τέτοιες που θα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του ΕΜΑ να έρθει στην Αθήνα. Υπάρχει αντίδραση από κάποια μέρη του προσωπικού να μετακινηθούν σε άλλες πρωτεύουσες.

Και προφανώς, έχουμε το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτουμε ένα πολυ δυναμικό ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα σε επίπεδο ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού. Επίσης στον επιχειρηματικό τομέα, έναν τομέα που άντεξε στην κρίση και έχουμε επίσης έναν πολύ αποτελεσματικό ρυθμιστικό οργανό τον ΕΟΦ.

 

Συμμαχία νοτίων. Πού βρισκόμαστε; Σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία για την τιμολόγηση των φαρμάκων;

 Πολύ σωστά το λέτε. Το υπουργείο υγείας και ο υπουργός κ Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για μεγαλύτερο συντονισμό της περιφερειακής μας συνεργασίας με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στο πλάισιο της Διάσκεψης του Νότου αλλά και μετέπειτα, όπως είπατε, έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να διαπραγματευθούμε όλες οι χώρες μαζί με τις φαρμακευτικές για την καλύτερη τιμολόγηση του φαρμάκου.

Σε αυτή την συμμαχία του νότου έχει ήδη ενταχθεί και η Ιρλανδία και η Εσθονία. Άρα είναι ένα βήμα για μια καλύτερη διαπραγμάτευση με τους πολύ ισχυρούς παίχτες.

Επομένως είναι λογικό να θελήσουμε η διεκδίκηση να είναι στο κέντρο του συντονισμού. Έχω προτείνει στις άλλες χώρες του νότου να έχουμε μια αλληλοϋποστήριξη στον πρώτο γύρο. Μετά είναι πολύ δύσκολο να έχουμε συνεννόηση γιατί είμαστε όλες οι χώρες ουσιαστικά, πλην της Κύπρου, υποψήφιες.

 

Πολλές χώρες έχουν διαμαρτυρηθεί για την διαδικασία της ψηφοφορίας, αυτό το Eurovision-style. Πρόσφατα μάλιστα η υπουργός υγείας της Ολλανδίας είπε ότι η μεταγκατάσταση του EMA “δεν είναι διασκέδαση».

Είναι προφανές ότι δεν είναι διασκέδαση και θεωρώ πως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία είναι να ανταποκρίνονται οι υποψήφιες πόλεις στα κριτήρια της Κομισιόν και θέλω να ελπίζω ότι η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής θα δώσει μια απάντηση σε αυτό.

Αναμφισβήτητα, δεν μπορεί να απομονωθεί εντελώς το πολιτικό στοιχείο από την διαδικασία επιλογής και θεωρώ ότι αυτή η πολλαπλότητα ψήφων που έχει η κάθε χώρα δυσχεραίνει πολύ να υπάρχουν κεντρικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Με την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή θα ανταποκριθεί στο καθήκον της και θα έχει μια αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων υπάρχει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και αντικειμενική αξιολόγηση.

Προσωπικά θεωρώ ότι οι χώρες που δεν περάσουν τα ανικειμενικά κριτήρια της Κομισιόν θα πρέπει να αποσυρθούν από την κούρσα διεκδίκησης ήδη από τον πρώυο γύρο με δική τους πρωτοβουλία. Δεν μιλάμε μόνο για τις πιθανότητες εθνικής επιτυχίας αλλά για τη δυνατότητα της Ευρώπης να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε ένα πάρα πολύ σημαντικό τομέα και για την ποιότητα ζωής αλλά και οικονομικά, τον φαρμακευτικό τομέα.

 

Geographical spread. Ποια η θέση της Ελλάδος στη διαφαινόμενη «σύγκρουση» Παλαιών και Νέων κρατών μελών; Η ανατολική Ευρώπη ζητά ευρωπαϊκό οργανισμό.

 Πρώτον, όταν μιλάμε για γεωγραφία μπορεί να μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Εάν εξετάσουμε τον αριθμό των ευρωπαϊκών οργανισμών ανάλογα με τον πληθυσμό δεν είμαστε ανάμεσα στις ευνοημένες χώρες της ΕΕ. Από την άλλη, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για ίδρυση νέου οργανισμού που αναζητά έδρα. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το κριτήριο θα ήταν βαρύνον.

Εδώ μιλάμε για μετακίνηση ενός οργανισμού και το βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση. Το γεωγραφικό κριτήριο μπορεί να έχιε να κάνει μέχρι και με το πού είναι μια χώρα, στο κέντρο, στην περιφέρεια. Νομίζω είναι δευτερεύον ζήτημα. Αυτό που έχει σημασία είναι η αεροπορική κάλυψη, η διασυνδεσιμότητα.

 

Είναι το πρώτο τεστ μετά το Brexit. Φοβάστε για την ευρωπαϊκή ενότητα;

Είμαι αισιόδοξος. Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει αξιοθαύμαστη συνοχή, εμπιστευόμαστε τον κεντρικό διαπραγματευτή. Τώρα πράγματι είναι το πρώτο τεστ, αλλά θεωρώ ότι όλοι μας θα δείξουμε την αναγκαία ωριμότητα.

X