Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να εκμηδενίσει τις εκπομπές CO2 έως το 2050

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «ορίσει και να επιδιώξει έντονα» ένα τολμηρό νέο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα του «καθαρού μηδενός» έως το 2050 – αντικαθιστώντας τον σημερινό στόχο της μείωσης κατά 80% έναντι των επιπέδων του 1990, σημειώνει έρευνα από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (CCC), αναφέρει ο εταίρος ενημέρωσης τηςEURACTIV, edie.net.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα (2 Μαΐου), έρχεται αφότου η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε εντολή στην επιτροπή να παράσχει συμβουλές σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου στόχου- μια κίνηση που η επιτροπή πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον ίδιο φάκελο κόστους, όπως η τωρινή, λιγότερη φιλόδοξη Πράξη για την αλλαγή του κλίματος.

Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από μεγάλο διάστημα εκκλήσεων από βουλευτές και επιχειρήσεις, προκειμένου να κατοχυρωθεί ένας μηδενικός στόχος στο βρετανικό δίκαιο- μια συζήτηση που ενισχύθηκε από τις πρόσφατες σχολικές απεργίες και τις λεγόμενες «Extinction Rebellion» διαμαρτυρίες.

Μόλις χθες, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, υπέβαλε πρόταση ώστε το βρετανικό κοινοβούλιο να γίνει το πρώτο στον κόσμο που θα δηλώσει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση ότι η νομοθετική ενέργεια μέχρι σήμερα ήταν ανεπαρκής. Σε μια συμβολική πράξη, η κίνηση πέρασε.

Μελέτη: η κλιματική αλλαγή αυξάνει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των χωρών

Η κλιματική αλλαγή λόγω της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη έχει αυξήσει την οικονομική ανισότητα από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, από τη μία κάνοντας μερικές πλούσιες χώρες ακόμη πλουσιότερες (π.χ. Νορβηγία και Σουηδία) και από την άλλη, «φρενάροντας» την …

Ο πρόεδρος του CCC, Lord Deben δήλωσε: «Μπορούμε όλοι να δούμε ότι το κλίμα αλλάζει και χρειάζεται μια σοβαρή αντίδραση. Τα μεγάλα νέα δεν είναι απλώς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορέι να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο του – εξηγούμε το πώς στη νέα μας έκθεση – αλλά ότι αυτό μπορεί να γίνει με το ίδιο κόστος το οποίο το Κοινοβούλιο έχει ήδη εκρίνει.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχτεί τις συστάσεις και να αποφασίσει να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνται για την παράδοσή τους, χωρίς καθυστέρηση».

Πράσινο φως του Συμβουλίου για αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών CO2 από αυτοκίνητα και ημιφορτηγά (infographic)

Καθαρότερες πρόκειται να γίνουν οι οδικές μεταφορές χάρη στα αυστηρά πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ενέκρινε η ΕΕ για τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ πλησιάζει περισσότερο στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων …

X