Νέα νομοθετικά μέτρα για καθαρές μεταφορές παρουσιάζει η Κομισιόν

[European Commission]

Νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων που θα ρυθμίζει τις περιβαλλοντικές πτυχές των μεταφορών αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (8 Νοεμβρίου), εν μέσω ανησυχιών των ΜΚΟ και ορισμένων βουλευτών του ΕΚ ότι ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη φιλοδοξίας για τον καθορισμό στόχων για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο κύριος στόχος του πακέτου για την Καθαρή Κινητικότητα είναι η περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές -κυρίως από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά- καθώς ο τομέας είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων – ένα ζήτημα για το οποίο η ΕΕ φαίνεται να υστερεί σε σχέση με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δραστική νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων ζητούν 9 Ευρωπαίοι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι εννέα ευρωπαϊκών πόλεων ζήτησαν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να υιοθετήσουν μια αυστηρότερη νομοθεσία για την ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου τεχνολογικά ουδέτερου προτύπου.

Με επιστολή τους προς την Κομισιόν, το Συμβούλιο και …

Η οργάνωση Transport & Environment ανέφερε ότι υπάρχουν τρία βασικά αμφισβητούμενα στοιχεία της κανονιστικής πρότασης: το συνολικό επίπεδο φιλοδοξιών, η εντολή για πωλήσεις οχημάτων με μηδενικές εκπομπές και η εισαγωγή μέτρησης των εκπομπών CO2 σε ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης.

«Αν ο Αντιπρόεδρος [Maroš Šefčovič] και ο Επίτροπος [Miguel Arias Cañete] έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους τη μείωση των εκπομπών CO2 από τις μεταφορές, θα πρέπει να προτείνουν μείωση κατά 45% στις νέες εκπομπές αυτοκινήτων (2020-30) και έναν υποχρεωτικό στόχο για τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές. Οτιδήποτε άλλο και οι ισχυρισμοί τους ότι η Ευρώπη είναι ηγέτης του κλίματος στην COP αυτής της εβδομάδας είναι τόσο ψεύτικα, όσο και τα αποτελέσματα στους ελέγχους των αυτοκινητοβιομηχανιών», ανέφερε ο Greg Archer της T&E.

Η EURACTIV κατανοεί ότι η πρόταση δεν θα περιέχει υποχρεωτικές ποσοστώσεις οχημάτων με μηδενικές εκπομπές και θα αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών τον καθορισμό των πωλήσεων.

Ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Bas Eickhout, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό «να πράξουμε το σωστό» όσον αφορά τον καθορισμό σημαντικών στόχων μείωσης για τις εκπομπές CO2.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι Πράσινοι θέλουν να μειώσουν το 60% από το επίπεδο των 95g/km το 2020, αλλά αντ’ αυτού η Επιτροπή σκέπτεται να εξετάσει μια μείωση της τάξεως του 35-40 %.

Πράσινοι: Κυρώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλιώς θα ξαναδούμε Dieselgate

Οι Πράσινοι θα υποστηρίξουν την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις αρκεί αυτή να μην περιοριστεί μόνο στα αυτοκίνητα αλλά να επεκταθεί και σε άλλα μεταφορικά μέσα είπε στη Euractiv.gr ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων κ. Cramer. Επίσης, έβαλε στο στόχαστρο την ΕΕ κα …

«Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται να είναι ο μεγάλος νικητής μετά την Τετάρτη, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Εάν έχουμε πάρει ένα μάθημα από το Dieselgate, είναι ότι αν είμαστε πολύ αδύναμοι στην προώθηση της καινοτομίας, τότε κάποιος άλλος εκτός Ευρώπης θα πάρει τη θέση μας».

Η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC, δήλωσε ότι η Επιτροπή πρέπει να επιδιώξει νέους στόχους εκπομπών CO2 ύψους 75g CO2/ανά km για τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων για το 2025 και 50g CO2/ανά km μέχρι το 2030.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να είναι φθηνότερα από τα συμβατικά αυτοκίνητα τη δεκαετία του 2020, γι ‘αυτό και απαιτούνται φιλοδοξίες για την επιτάχυνση της προώθησης τους. Αυτές πρέπει να λάβουν τη μορφή ισχυρών προτύπων εκπομπών CO2 της ΕΕ που θα μειώσουν τις εκπομπές και το κόστος οδήγησης για τους καταναλωτές», αναφέρει η γενική διευθύντρια της BEUC, Monique Goyens.

«Το μέσο χάσμα μεταξύ της πραγματικής κατανάλωσης καυσίμων των αυτοκινήτων και των επίσημων αποτελεσμάτων τους είναι πάντα υψηλό στην Ευρώπη», ανέφερε η T&E επικαλούμενη την έκθεση «From Laboratory to Road» του ICCT (International Council for Clean Transportation) για το 2017.

X