Μάριαν-Ζαν Μαρινέσκου: Συντομότερες, γρηγορότερες και πιο πράσινες πτήσεις για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό

Μάριαν-Ζαν Μαρινέσκου [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Τα αεροπλάνα δεν παίρνουν πάντα τη συντομότερη διαδρομή, οδηγώντας σε μεγαλύτερες πτήσεις, πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να κάνει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και την αεροπλοΐα πιο πράσινα, ανθεκτικά και δίκαια για τους καταναλωτές.

Αναρωτιέστε ποτέ για τη διαδρομή που ακολουθεί η πτήση σας; Αν θα μπορούσε να γίνει γρηγορότερη; Επί του παρόντος, τα αεροπλάνα δεν επιτρέπεται πάντα να παίρνουν την πιο γρήγορη διαδρομή, καταλήγοντας σε πιο εκτενείς και επιβλαβείς για το περιβάλλον πτήσεις. «Ο «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός» θα φέρνει απευθείας πτήσεις από το σημείο Α στο Β. Μη λαμβάνοντας υπόψη τα χερσαία σύνορα των κρατών μελών, αλλά εισάγοντας μια Σένγκεν στον εναέριο χώρο. Αυτό θα σημαίνει συντομότερες πτήσεις για τους επιβάτες, λιγότερες καθυστερήσεις και φυσικά λιγότερες εκπομπές αερίων», τονίζει ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης, χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, Μάριαν-Ζαν Μαρινέσκου.

Αν και το πρόγραμμα κοινής διαχείρισης του εναέριου χώρου υφίσταται εδώ και δεκαετίες, χρειάζεται επικαιροποίηση, σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

«Για πρώτη φορά, με αυτόν τον κανονισμό θα εισαγάγουμε έναν πανευρωπαϊκό στόχο κλιματικής επίδοσης. Αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών αερίων έως και 10%», προσθέτει ο κ. Μαρινέσκου.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν μια πιο ανοιχτή αγορά. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να επιλέγουν τους παρόχους υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, αλλά μόνο μετά από μια δίκαιη και ανοιχτή διαδικασία προσφορών. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, του καιρού και των υπηρεσιών επικοινωνίας, ενώ θα διατηρήσει τα κόστη χαμηλά. «Ελπίζω πως τώρα, μετά από τόσα χρόνια, οι πάροχοι υπηρεσιών κατανοούν ότι πρέπει να αλλάξουν, επειδή δεν μπορείς να σταματήσεις την πρόοδο. Η τεχνολογία έρχεται. Η ψηφιοποίηση έρχεται. Η διαστημική τεχνολογία έρχεται, που σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν τη διαδικασία». Με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό το Κοινοβούλιο επιθυμεί ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος να αποσυγχρωτιστεί και να γίνει πιο λειτουργικός.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

Πηγή: Multimedia Center του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

X