Κομισιόν: Προς μια Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις μπαταρίες αυτοκινήτων

[European Union, 2017]

Στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κλάδων των μηχανικών και των χημικών φιλοξένησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες (11 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες, με στόχο να αναπτύξουν την παραγωγή μπαταριών στην ΕΕ στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Ασία και τις ΗΠΑ.

Μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν ήταν η γερμανική BASF, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Daimler, καθώς και η Siemens.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοινοπραξία τύπου Airbus για την παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη, ξεκίνησε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovic.

ΕΕ: Αναγκαία η παραγωγή μπαταριών αυτοκινήτων για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την Κίνα

Η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και πρέπει να κατασκευάσει τις δικές της μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για να ανταγωνιστεί την Κίνα, δήλωσαν προμηθευτές και κατασκευαστές από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Ο …

«Η έλλειψη μιας εγχώριας ευρωπαϊκής βάσης «παραγωγής σε κελιά» θέτει σε κίνδυνο τη θέση των πελατών από τις βιομηχανίες της ΕΕ, εξαιτίας της ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού, του αυξημένου κόστους, λόγω των μεταφορών, των καθυστερήσεων χρόνου, του ασθενέστερου ποιοτικού ελέγχου ή των περιορισμών στον σχεδιασμό» τόνισε ο Αντιπρόεδρος.

«Συνεπώς, πρέπει να δράσουμε γρήγορα – και συλλογικά – για να ξεπεράσουμε αυτό το ανταγωνιστικό μειονέκτημα και να επωφεληθούμε από την ηγετική θέση μας σε πολλούς τομείς της αλυσίδας αξίας των μπαταριών, από την ενσωμάτωση των υλικών στην εγκατάσταση και την ανακύκλωση».

Παρόλο που οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δρομολογούν πακέτα μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Ευρώπη δεν αποτελεί σημαντικό δρών όσον αφορά στις κυψέλες μπαταριών – δηλαδή τα βασικά δομικά στοιχεία των μπαταριών που κατασκευάζονται σήμερα κυρίως στην Ασία.

Η αγορά κυριαρχείται από τις ιαπωνικές εταιρείες Panasonic και NEC, την LG και τη Samsung της Κορέας, την BYD και την CATL της Κίνας, καθώς και τον αμερικανικό κατασκευαστή Tesla.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες είναι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η Saft Group που κατασκευάζει τις μπαταρίες, η Continental AG και η Umicore.

Η Βρετανία επενδύει στις ηλεκτρικές μπαταρίες

Η Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα (24 Ιουλίου) την σύσταση ενός ταμείου ύψους £ 246 εκατ. για τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης ηλεκτρικών στηλών, μιας κρίσιμης τεχνολογίας για τον τομέα των αυτοκινήτων και της ενέργειας.

Το σχέδιο, το οποίο επιτρέπει στους …

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι μπαταρίες βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης βιομηχανικής επανάστασης», λέγοντας ότι «η ανάπτυξη και η  παραγωγή τους διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στη διαρκή μετάβαση σε συστήματα καθαρής κινητικότητας και ενέργειας».

Οδικός χάρτης για το 2018

«Οι εργασίες ξεκινούν αμέσως», δήλωσε ο κ. Šefčovic, ανακοινώνοντας την έναρξη μιας σειράς ομάδων εργασίας σε θέματα που περιλαμβάνουν την αλυσίδα εφοδιασμού, τη χρηματοδότηση επενδύσεων, τα εμπορικά θέματα και την Έρευνα & Ανάπτυξη. «Οι συμμετέχοντες από τον βιομηχανικό τομέα θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο, θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ή ακόμη και να είναι εισηγητές για κάθε σκέλος εργασίας», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι αναμένεται να υιοθετηθεί και να υποβληθεί τον Φεβρουάριο του 2018, ένα στρατηγικό σχέδιο «στις αρχές του επόμενου έτους, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός συνολικού οδικού χάρτη για μια Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις μπαταρίες».

Επικεφαλής ENEL: Δεν υπάρχουν σχέδια για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην ΕΕ

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρώπη, με εξαίρεση των αντίστοιχων στην Πολωνία, δήλωσε ο Francesco Starace σε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV.

Ο Francesco Starace είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής επιχείρησης …

Η ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρέχοντας έως 2,2 δις ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα “Airbus για μπαταρίες”, δήλωσε αντιπρόεδρος της Umicore, Egbert Lox. «Πρόκειται για μια καλή πρωτοβουλία την κατάλληλη στιγμή», ανέφερε εκπρόσωπος της Volkswagen.

Σε περίπτωση που αυξηθούν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής χωρητικότητας κυψελών θα μπορούσε να κοστίσει έως και 25 δις ευρώ, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Bernstein Research.