ΕΕ: Συμφωνία για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 37,5% μέχρι το 2030

[Shutterstock]

Σε συμφωνία αναφορικά με τους κανόνες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα αυτοκίνητα κατέληξαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ το βράδυ της Δευτέρας (17 Δεκεμβρίου).

Εντούτοις, η συμφωνία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπαρκής» από εκστρατείες περιβαλλοντικών ομάδων και «μη ρεαλιστική» από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Αναλυτικά, αναφέρει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα καινούρια αυτοκίνητα θα πρέπει να μειωθεί κατά 37,5% έως το 2030, ενώ στα φορτηγά κατά 31%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά ένα ποσοστό μείωσης 30% και για τους δύο τύπους οχημάτων, ενώ το Κοινοβούλιο ζητούσε περικοπές κατά 40%.

Ο στόχος θα υπολογιστεί βάσει των επιπέδων εκπομπών του 2021, ενώ έως το 2025 θα επιτευχθεί ενδιάμεσος βαθμός περικοπής CO2 κατά 15% τόσο για τα αυτοκίνητα, όσο και για τα φορτηγά.

Ο Miguel Arias Cañete έκανε λόγο για «φιλόδοξους στόχους» και δήλωσε ότι «η Ευρώπη δείχνει και πάλι πώς να υλοποιήσει στην πράξη τη Συμφωνία του Παρισιού και τη COP24».

Ο επικεφαλής της Ενεργειακής Ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς, το χαρακτήρισε ως «αξιόπιστο βήμα» στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και προς υποστήριξη της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς το γεγονός αυτό θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην αλυσίδα αξίας της ΕΕ».

Στο μεταξύ, η Γερμανία στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της τάξεως του 30%, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο τομέας των αυτοκινήτων από ενδεχόμενη αναταραχή. Η Γερμανία υπογράμμισε ότι η ηλεκτροκίνηση ενδέχεται να βλάψει την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας και να κοστίσει θέσεις εργασίας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η σημερινή υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Elisabeth Koestinger.

Η προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ δέχτηκε έντονη κριτική από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους ακτιβιστές, εξαιτίας της αποτυχίας της να προχωρήσει σε συμφωνία εντός του τρέχοντος έτους.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στη EURACTIV ότι η προεδρία δεν κατάφερε να αλλάξει τις συμβιβαστικές προτάσεις μεταξύ τριμερών συνομιλιών και ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

Πλέον, οι Ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία. Επί του παρόντος, πραγματοποιούνται συνομιλίες σχετικά με την πρώτη προσπάθεια της ΕΕ να ρυθμίσει τις εκπομπές CO2 για τα βαρέα οχήματα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ότι θα υπάρξει μια τελική συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

X