Δερματάς: την πληρώνει ο φτωχός – η ελλιπής συνεργασία κοστίζει χρόνο και χρήμα στο περιβάλλον

Ο κ. Δερματάς στην τελετή έναρξης της Πράσινης Εβδομάδας 2019 [Euractiv.gr]

«Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της φτώχειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης», δήλωσε ο Δημήτρης Δερματάς, πρόεδρος του δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρµογή και την τήρηση της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας (IMPEL) – και Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος μκαι Ενέργειας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το περιβάλλον την Τετάρτη (15 Μαίου) στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της Πράσινης Εβδομάδας 2019, ο κ. Δερματάς τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορέων, των τοπικών αρχών αυτοδιοίκησης και των κρατών μελών παραμένει ελλιπής, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια περιβαλλοντικών και χρηματοδοτικών πόρων.

Πέρα, ωστόσο, από την ελλιπή συνεργασία και την περιορισμένη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοστίζει στην Ένωση περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (ποσό επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής- ΚΑΠ), αυτό που προέχει είναι η ευρωπαϊκή κοινότητα να επικεντρωθεί ουσιαστικά πλέον στη γεωργία, τη διαχείριση των αποβλήτων και την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Εάν η Ευρώπη δεν «ξυπνήσει» από το λήθαργο της, η Κίνα αναμένεται επίσης να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις και να ξεπεράσει τις προσδοκίες και την ευρωπαϊκή δυναμική, πρόσθεσε.

Την πληρώνει πάντα ο φτωχός

Μιλώντας στη euractiv.gr στα πλαίσια του συνεδρίου αναφορικά με την σχέση ένδειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ο πρόεδρος του IMPEL υπογράμμισε ότι στην πράξη, στις περιοχές όπου υπάρχουν χαμηλότερα εισοδήματα, η ποιότητα του αέρα κατά κανόνα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και τα επίπεδα του θορύβου σε υψηλότερα.

«Γενικότερα, την πληρώνει ο φτωχός», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε ό,τι αφορά τα πλαστικά και παρά τα υψηλά νούμερα ανακύκλωσης που παρουσιάζει η Ευρώπη.

Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει διαπιστωθεί όχι μόνο μέσω των διαφορών από χώρα σε χώρα στην Ένωση, αλλά και από περιφέρεια σε περιφέρεια και από πόλη σε πόλη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής επικράτειας. Η δε διαφορά μεταξύ δυτικής και ανατολικής Ευρώπης είναι ακόμη πιο αισθητή.

«Άρα το περιβάλλον είναι τελικά και ένα ζήτημα κοινωνικό και συνδέεται με την οικονομία», ανέφερε ο κ. Δερματάς στη euractiv.gr, κάνοντας σαφές ότι προς το παρόν η οικονομία δεν έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα της το περιβάλλον, αλλά βασίζεται περισσότερο στη λογική του να «γεμίζει» τρύπες σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική δράση και πολιτική.

Καρμένου Βέλλα: με ιδέες και καλές προθέσεις δεν θα σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας μόνο με ιδέες και καλές προθέσεις.

Το ίδιο ισχύει και για την ελλιπή συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορέων, των τοπικών αρχών αυτοδιοίκησης και των κρατών μελών, γεγονός που επίσης δεν βοηθά να αλλάξει ριζικά η προσέγγιση απέναντι στην περιβαλλοντική δράση.

«Το πρόβλημα είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα από τους άλλους και ούτω καθεξής», σημείωσε.

Πρόθεσε ότι παρόλο που η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη, στην πράξη τελικά οι δημόσιοι φορείς αδυνατούν να συνεργαστούν και να παράγουν το έργο που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικός χρόνος και χρήμα.

X