«Αέριο ελευθερίας»: Οι ΗΠΑ ανοίγουν τις πύλες του LNG στην Ευρώπη

US Secretary of Energy Rick Perry [EPA-EFE/TOMASZ GZELL]

Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας Rick Perry θα υπογράψει σήμερα στις Βρυξέλλες δύο εντολές εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μια κίνηση που αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα διπλασιάσει την εξαγωγική ικανότητα της Αμερικής στην Ευρώπη στα 112 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το 2020 και έπειτα.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ευρώπης από την κατοχή της Ναζιστικής Γερμανίας, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν και πάλι μια μορφή ελευθερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Rick Perry.

«Και αντί για νέους Αμερικανούς στρατιώτες, έχει τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (1 Μαΐου).

«Ναι, νομίζω ότι μπορεί να είναι σωστή η παρατήρησή σας», απάντησε ερωτηθείς από τη EURACTIV, εάν το “αέριο ελευθερίας” θα αποτελούσε δίκαιο τρόπο για την περιγραφή των εξαγωγών ΥΦΑ των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να υπογράψει μια εντολή εξαγωγής ΥΦΑ «με δύο εταιρείες» στο περιθώριο του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ υψηλού επιπέδου για την ενέργεια που φιλοξένησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη (2 Μαΐου).

«Για αυτό είναι μεγάλη υπόθεση», είπε ο Perry σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν σε ενημέρωση. «Η ευκαιρία για την Ευρώπη να έχει μια πολύ ουσιαστική εναλλακτική λύση προς το ρωσικό φυσικό αέριο είναι εδώ», ανέφερε.

Οι εντολές εξαγωγής ΥΦΑ έρχονται ως επακόλουθο της κοινής δήλωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, τον Ιούλιο του 2018, οπότε και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της», ανέφερε η δήλωση.

Είναι μόλις δύο χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν ΥΦΑ, και η Ιαπωνία είναι σήμερα η μεγαλύτερη χώρα προορισμού. Ωστόσο, οι νέες εντολές εξαγωγής θα επιτρέψουν την διπλασιασμό του δυναμικού στην Ευρώπη, δήλωσε ο Στίβεν Γουίνμπεργκ, βοηθός γραμματέας των ΗΠΑ για την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, ο οποίος στεκόταν στο πλάι του Perry ως μέρος μιας εντυπωσιακής αμερικανικής αντιπροσωπείας.

«Περιμένουμε περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως [επιπλέον] αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη για περίοδο 12 μηνών. Έχουμε δυναμικό περίπου 10bcm ετησίως, οπότε έτσι θα μπορούσαμε πράγματι να διπλασιάσουμε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη», ανέφερε ο Γουίνμπεργκ.

«Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι το 2020, θα φθάσουμε από 50bcm εξαγωγικής ικανότητας σε 112bcm ετησίως – το οποίο αποτελεί υπερδιπλασιασμό της ικανότητας τους επόμενους 18 μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το ΥΦΑ είναι σημαντικά πιο ακριβό από το αέριο αγωγών από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, οι οποίες σήμερα είναι οι δύο κύριοι εξαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ – κυρίως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής – είναι έτοιμες να καταβάλουν ένα τίμημα προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις προμήθειές τους.

Η Βουλγαρία, η οποία σήμερα εξαρτάται 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εισάγει LNG από τις ΗΠΑ εάν η τιμή είναι ανταγωνιστική, υποδεικνύοντας ότι ένα αμερικανικό ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την τιμή.

Νέα σενάρια για LNG στη Βουλγαρία

Ο Μπορίσοφ πιστεύει ότι αμερικανικά κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν εισαγωγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, ο Perry απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παρέμβει στην τιμολόγηση, λέγοντας ότι εναπόκειται στις εμπλεκόμενες εταιρείες να υπογράψουν συμφωνίες εξαγωγής και εισαγωγής.

«Ανταγωνιζόμαστε έναν κρατικό φορέα, ο οποίος επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Gordon Sondland, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, σε σχέση με τη ρωσική Gazprom. «Και όσο περισσότερο όγκο παράξουμε, πιστεύω ότι θα κάνει την τιμή να πέσει φυσικά», πρόσθεσε.

Πυρά κατά του Nord Stream 2

Σύμφωνα με τον Perry, η κίνηση των ΗΠΑ θα υπονομεύσει την οικονομική αρχή του Nord Stream 2, ένα αμφιλεγόμενο έργο αγωγού που σχεδιάστηκε για να φέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Γίνεται όλο και πιο ανέφικτο οικονομικά», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας. «Όταν έχετε υπογράψει 20ετή σύμβαση για ΥΦΑ και γνωρίζετε ότι το προϊόν πρόκειται να παραδοθεί εγκαίρως τα επόμενα 20 χρόνια, γιατί θα θέλατε να πάτε σε άλλη πηγή ενέργειας;», ρώτησε.

«Η Ρωσία θα διακόψει το φυσικό σας αέριο με μια προειδοποίηση της στιγμής, εάν δεν ακολουθείτε την πολιτική τους κατεύθυνση», προειδοποίησε ο Perry, αναφερόμενος σε μια διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σχετικά με τα τέλη διέλευσης, η οποία άφησε την Ευρώπη «να κρυώνει» κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2006-2007.

«Δεν είμαστε για το Nord Stream 2», δήλωσε ο Perry, προσθέτοντας ότι «ήταν κακή ιδέα να έχουμε μια ενιαία πηγή προμήθειας» για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. «Κάθε μέρα που το Nord Stream 2 δεν ολοκληρώνεται, είναι μια άλλη μέρα που η ΕΕ έχει περισσότερες επιλογές για το μελλοντικό της εφοδιασμό με φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο αντιτίθενται στo Nord Stream 2, αλλά απειλούν πραγματικά να επιβάλουν κυρώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία. Και αυτές οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, προειδοποίησε ο Perry.

«Η ιδέα ότι οι κυρώσεις είναι ακόμη πιθανές, εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποφασίσει αν θα τις εφαρμόσει ή όχι.

Επιτροπή Ενέργειας – υψηλού προφίλ – από το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε την ίδρυση Επιτροπής Ενέργειας με σκοπό την παρακολούθηση όλων των θεμάτων και εξελίξεων που αφορούν τον τομέα της ενέργειας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και την προώθηση νέων ιδεών, προτάσεων και πρακτικών που έχουν …

[Επιμέλεια: Samuel Stolton]