Στη λάθος πλευρά της ιστορίας

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι ο κόσμος μοιάζει να προετοιμάζεται για πόλεμο. Σίγουρα ετοιμάζεται για ανακατανομή. [Sri Lanka Guardian]

Η διαφαινόμενη σύγκλιση ΗΠΑ – Βρετανίας, καθώς και η προσπάθεια εξασφάλισης τουλάχιστον συνεννόησης με τη Μόσχα δημιουργούν συνειρμούς με την προπολεμική περίοδο, όταν ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία στάθηκαν απέναντι στο απόλυτο κακό, τις δυνάμεις του Άξονα, δίνοντας τη μάχη για τη δημοκρατία και τις δυτικές αξίες στον πλανήτη.

Ο Νίκος Λαμπρόπουλος είναι Διευθυντής της EurActiv.gr.

Όμως, από εκείνη την εποχή μόνο τα ονόματα των κρατών έχουν μείνει τα ίδια. Η δημοκρατία και οι δυτικές αξίες δείχνουν να έχουν αλλάξει στρατόπεδο.

Στην Αμερική του Τραμπ σηκώνονται τείχη, δαιμονοποιούνται τα ΜΜΕ, διαρρηγνύονται συμμαχίες δεκαετιών και γίνεται πλέον όλο και πιο καθαρή μια ρητορική που στην Ευρώπη θα χαρακτηρίζονταν αμέσως εθνικιστική και επικίνδυνη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έλλειψη εμπειριών συνταγματικών εκτροπών ίσως λειτουργεί ακόμα κατευναστικά στις ανησυχίες.

Η Βρετανία μετά το Brexit δείχνει να πελαγοδρομεί. Η Μέι αναζητά ευκαιριακούς συμμάχους προσπαθώντας να αποφύγει το παγόβουνο, που γίνεται όλο και περισσότερο ορατό. Επιθέσεις εναντίον ξένων/μεταναστών, επιθετική ρητορεία και απειλές προς πρώην συμμάχους και εταίρους είναι και εδώ στην ημερήσια διάταξη.

Η Ρωσία του Πούτιν είναι η μόνη με σταθερή εδώ και χρόνια πορεία. Περιορισμός ελευθεριών, «βολικές» δολοφονίες δημοσιογράφων και αντιπάλων και ένα γιγαντιαίο σύστημα επηρεασμού μέσω fake news και κοινωνικών δικτύων –μια τεράστια νίκη απέναντι στην κομπορρημονούσα για την ηγεμονία της στον τομέα Αμερική.

Σε διασταυρούμενα πυρά οι Ευρωπαϊκές χώρες και με το εσωτερικό μέτωπο εθνικολαϊκιστικών κομμάτων να διογκώνεται βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η αδυναμία της Γερμανίας να μεταλλαχθεί από τον μεγαλύτερο ευρωπαίο παίκτη σε ηγέτη της Ευρώπης δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι ο κόσμος μοιάζει να προετοιμάζεται για πόλεμο. Σίγουρα ετοιμάζεται για ανακατανομή. Οι συμμαχίες και οι υπόγειες διαδρομές δεν επιτρέπουν τοποθετήσεις άσπρο – μαύρο, όπως μπορούσαν να γίνουν πριν από κάποιες δεκαετίες και όπως οι λαϊκιστές θα ήθελαν και σήμερα να συμβεί. Το σίγουρο είναι ότι εκείνες οι χώρες που λύτρωσαν στο πρόσφατο παρελθόν τον κόσμο από τον ολοκληρωτισμό, κινδυνεύουν –αν τα λαϊκά δημοκρατικά αντανακλαστικά δε λειτουργήσουν- να βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Κοντά τους και όσοι κοντόφθαλμα θα επενδύσουν πάνω τους ελπίζοντας σε μικροπολιτικά κέρδη και εφήμερες συμμαχίες που θα φέρουν νίκες εμπροσθοφυλακής, αλλά όχι επικράτηση στον πόλεμο.

X