Όρμπαν, Βούτσιτς «σπάνε» την Ευρωπαϊκή ομοφωνία για Ουκρανία

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

«Η νίκη μας θα μείνει αξέχαστη επειδή τα βάλαμε με μια σαφώς μεγαλύτερη δύναμη από εμάς: τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τον Σόρος, τα ΜΜΕ, ακόμα και τον Ζελένσκυ» τόνισε ο Όρμπαν. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Δεν ήταν έκπληξη αλλά δεν είναι και αυτό που θέλουν οι Βρυξέλλες. Μετά τις εκλογικές του νίκες, Όρμπαν και Βούσιτς αποτελούν την «άλλη», την φιλορωσική φωνή στους κόλπους της ΕΕ, δυσχεραίνοντας την κοινή προσέγγιση.

Συγχρόνως, με την λεκτική επίθεση Όρμπαν στον Ζελένσκυ, φαίνεται ότι η ακροδεξιά δεν παραδίδει τα όπλα. Και το βλέμμα όλων παραμένει στις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές με τα διεθνή ΜΜΕ να μιλάνε για διεθνή πονοκέφαλο για την ΕΕ.

Είναι πολύ πιο δύσκολο αυτό που φαντάζεσαι, από αυτό που φαντάστηκες και έγινε. Η νίκη Όρμπαν και Βούτσιτς δίνουν το στίγμα ότι θα συνεχίσει να υπάρχει και η «φιλορωσική» προσέγγιση στην ΕΕ. Το BBC μιλάει για «διεθνή πονοκέφαλο» και οι NYT μιλούν για «νέο επίπεδο της μάχης ανάμεσα στην δημοκρατία και τον ολοκληρωτισμό.

Δεν είναι τόσο απλή η ανάγνωση της αλήθειας. Η νίκη Όρμπαν αναμένονταν καθώς ο ακροδεξιός λαϊκιστής πρωθυπουργός έχει ακόμα πρόθυμο ακροατήριο. Συγχρόνως, φαίνεται, ότι η απέχθεια για τον βρώμικο πόλεμο στην Ουκρανία δεν συνεπάγεται αυτομάτως φιλοδυτικές θέσεις.

Αν και οι εκλογές στην Ουγγαρία δεν πραγματοποιήθηκαν απολύτως σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα σύμφωνα με τους αναλυτές, στα σχεδόν τελικά αποτελέσματα ο Όρμπαν και οι σύμμαχοί του διατηρούν την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Βουλή (135 από τις 199 έδρες) με το ποσοστό της να σκαρφαλώνει στο 53.10%.

Με λόγια που θυμίζουν Ντόναλντ ο Τραμπ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός περιχαρής δήλωσε «Κερδίσαμε μια νίκη τόσο μεγάλη που φαίνεται και από το φεγγάρι, και σίγουρα από τις Βρυξέλλες».

Η αντιπολίτευση κέρδισε το 35.04% και 56 έδρες.

«Η νίκη μας θα μείνει αξέχαστη επειδή τα βάλαμε με μια σαφώς μεγαλύτερη δύναμη από εμάς: τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τον Σόρος, τα ΜΜΕ, ακόμα και τον Ζελένσκυ» τόνισε ο Όρμπαν.

Παρόμοια εικόνα και στην Σερβία

Και στην Σερβία ο Πρόεδρος Βούτσιτς φέρεται να κερδίζει εύκολα την πλειοψηφία με το 59.8% των ψήφων και το 43,6% των εδρών στην Βουλή. Η Αντιπολίτευση κατέκτησε το 12,9 των ψήφων.

Αναφορικά με το ακανθώδες θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Σέρβος Πρόεδρος θα συνεχίσει να κρατά μια «ισορροπία» τρόμου. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εναντιώνεται στις ευρωπαϊκές επιλογές αλλά διακριτικά θα απέχει. Όπως κάνει όλο τον τελευταίο καιρό.

Απήχηση στην Γαλλία;

Θα έχουν απήχηση αυτά τα αποτελέσματα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές; Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Πρόεδρος Μακρόν προηγείται της ακροδεξιάς Λεπέν που μειώνει την ψαλίδα και βρίσκεται στο 21,5%. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων αν πήγαιναν στο δεύτερο γύρο η νίκη Μακρόν θα ήταν πύρρειος με 53,5% έναντι 46.5% της αντιπάλου του.

Με δεδομένη την φθορά λόγω διακυβέρνησης για τον Πρόεδρο Μακρόν, σύμφωνα με του New York Times, αλλά και την αρνητική άποψη που έχουν αρκετοί Γάλλοι για εκείνον, τίποτα δεν έχει κριθεί. Για αυτό ακριβώς το λόγο, και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, που επενδύει περισσότερο χρόνο στο να κυβερνά από το να κάνει προεκλογική καμπάνια, εν μέσω και γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, κάλεσε τους Γάλλους να μην εφησυχάζουν.

Σαν ένα παιχνίδι domino, η ρωσική εισβολή φαίνεται αποτελεί, μαζί με την οικονομία και το μεταναστευτικό, τα θέματα που «εισάγονται» στις εθνικές εκλογές δημιουργώντας ένα δείγμα, σχεδόν εκρηκτικό. Και το ερώτημα παραμένει: θα σταματήσει εδώ η επιθετική επέλαση των νεοκλασικιστών έναντι των δυτικών αξιών;