Ζαν-Μαρί Λεπέν: «Εάν ήμουν Αμερικανός, θα ψήφιζα τον Τραμπ»

jean-marie_len_pen

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας, εξέφρασε χθες την αμέριστη υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Εάν ήμουν Αμερικανός, θα ψήφιζα τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Θεός να τον φυλάει!», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής και συνιδρυτής του FN. Ο Αμερικανός μεγιστάνας, φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, έχει κάνει πολλές αμφιλεγόμενες δηλώσεις, για τη μετανάστευση όπως και για το Ισλάμ. Μια από τις προτάσεις του που είχαν προκαλέσει  σωρεία αντιδράσεων ήταν αυτή που προέβλεπε την επιβολή μιας «προσωρινής» απαγόρευσης στους μουσουλμάνους να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις. Αποπέμφθηκε πέρυσι  από το Εθνικό Μέτωπο με πρωτοβουλία της ίδιας του της κόρης, της Μαρίν Λεπέν, αφού επανέλαβε την άποψή του πως οι θάλαμοι των αερίων των ναζί στους οποίους οδηγήθηκαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αποτελούσαν παρά μια «λεπτομέρεια» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τράμπ έχει ήδη σημειώσει τρεις νίκες στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ενώ αύριο θα διεκδικήσει την πρωτιά στη «Σούπερ Τρίτη», όπου γίνονται εκλογές σε 12 αμερικανικές πολιτείες.

EurActiv.gr με πρακτορεία

*Φωτογραφία [Rémi Noyon/Flickr]

X