Υπουργός: Η τσεχική προεδρία θα επιτρέψει την αλλαγή της συνθήκης εάν υπάρχει «ισχυρή βούληση»

Η τσεχική κυβέρνηση θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου για τους επόμενους έξι μήνες και έχει ήδη περιγράψει τις προτεραιότητές της. Η μεταρρύθμιση των συνθηκών δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Η τσεχική προεδρία δεν θα εμποδίσει την έκκληση για σύγκληση Συνέλευσης για το άνοιγμα των Συνθηκών, εάν υπάρχει ισχυρή βούληση, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκουλας Μπεκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Η τσεχική κυβέρνηση θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου για τους επόμενους έξι μήνες και έχει ήδη περιγράψει τις προτεραιότητές της. Η μεταρρύθμιση των συνθηκών δεν συγκαταλέγεται σε αυτές.

Αναμένεται γενική συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, αλλά δεν θα γίνει ψηφοφορία για τη Σύμβαση.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει πρόσφατα εκφράσει εχθρότητα απέναντι στο άνοιγμα των συνθηκών.

Σύμφωνα με την τσεχική πολιτική αναλύτρια Ζουζάνα Στουσλίκοβα, η έναρξη της μεταρρύθμισης των συνθηκών είναι απίθανη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ασταθούς γεωπολιτικής κατάστασης και της ρητής αντίθεσης της τσεχικής κυβέρνησης στο θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε επίσημα τη μεταρρύθμιση των συνθηκών με την πρόσκληση για τη σύσταση Συνέλευσης που θα δώσει συνέχεια στις προτάσεις των πολιτών από τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Μια Συνέλευση μπορεί να ξεκινήσει μετά από ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο.