Κροατία: Δεν κάνουμε τη «βρώμικη δουλειά» της Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό

«Πολλές μελέτες από κροατικά και διεθνή ιδρύματα προειδοποιούν για την πιθανή άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών ως αποτέλεσμα της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί γι 'αυτό. Ωστόσο, ειλικρινά μιλώντας, η ΕΕ δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη». [EPA-EFE/JAVIER FUENTES FIGUEROA]

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μπότσινοβιτς δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η κροατική αστυνομία έκανε «βρώμικη δουλειά» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πολλές μελέτες από κροατικά και διεθνή ιδρύματα προειδοποιούν για την πιθανή άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών ως αποτέλεσμα της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί γι ‘αυτό. Ωστόσο, ειλικρινά μιλώντας, η ΕΕ δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη», δήλωσε ο Μπότσινοβιτς. Ο υπουργός είπε ότι σε περίπτωση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος ένα τεράστιο βάρος θα πέσει στους ώμους της Κροατίας. Η Κροατία θα μπορούσε επομένως να ερωτηθεί για το τι έχει κάνει προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες δεν εισέρχονται μαζικά στο έδαφός της, γεγονός που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Μπότσινοβιτς παρά τις προσπάθειες της κροατικής αστυνομίας, οι μετανάστες κατάφεραν να διασχίσουν τα κροατικά σύνορα, τα οποία έχουν μήκος πάνω από χίλια χιλιόμετρα μαζί με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αυτές οι παράνομες διευλεύσεις συνόρων δεν είναι τυχαίες ή χωρίς κινδύνους για τους μετανάστες, τον τοπικό πληθυσμό και την συνοριακή αστυνομία, σημείωσε.

Πρόκειται για μία πρόκληση ασφαλειας κατά του οργανωμένου εγκλήματος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είπε ο Μπότσινοβιτς τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 4.000 λαθρέμποροι. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών βλέπει αυξημένο αριθμό αιτήσεων ασύλου, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συχνά κατηγορίες ότι αρνείται την πρόσβαση των μεταναστών στο άσυλο. Σύμφωνα με τον ίδιο το 80% των αιτούντων άσυλο δεν περιμένουν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, «απλώς εξαφανίζονται».

Ο υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στα μέσα ενημέρωσης ότι η Κροατία έκανε «βρώμικη δουλειά» για την ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστρία ή τη Γερμανία θα πρέπει να περάσουν από την Κροατία ούτως ή άλλως, είτε είναι μέλος της ΕΕ είτε όχι.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη μετανάστευση και ειδικότερα την πρόταση της Λιθουανίας για αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων μετανάστευσης της ΕΕ για τη νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων των παράτυπων μεταναστών όταν κηρύσσεται μια ακραία κατάσταση σε μια χώρα. Δεκατρία κράτη μέλη φέρεται να υποστηρίζουν την πρόταση της Λιθουανίας.