Υπουργός Άμυνας Σουηδίας : Η Ρωσία απειλεί την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας

Ο επί σειρά ετών υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Hulqvist τόνισε ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην κυριαρχία τους σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ, κι ότι η Ρωσία με αυτές τις κινήσεις της αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο. [Shutterstock / Bumble Dee]

«Οι ενέργειες της Ρωσίας απειλούν ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist σε κεντρική ομιλία στο εθνικό συνέδριο «Folk och Försvar» (Λαός και Άμυνα). Πιο συγκεκριμένα, συζήτησε περαιτέρω τις ενέργειες της Ρωσίας, τον κατάλογο των απαιτήσεών της προς το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο επί σειρά ετών υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Hulqvist τόνισε ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην κυριαρχία τους σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ, κι ότι η Ρωσία με αυτές τις κινήσεις της αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο.

«Η Σουηδία πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα πολιτικής ασφάλειας της Σουηδίας», πρόσθεσε.

«Η στρατηγική μας είναι να οικοδομήσουμε την ασφάλεια μαζί με άλλους. Αποτελούμε σήμερα έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό που κάνουμε είναι δική μας επιλογή και βασίζεται σε αποφάσεις που λαμβάνει το σουηδικό Riksdag. Κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού εδώ », δήλωσε ο Hultqvist.

Η σουηδική αντιπολίτευση, με επικεφαλής τους μετριοπαθείς, απαίτησε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για την πολιτική ασφάλειας της Σουηδίας ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος Ulf Kristersson μίλησε επίσης στο συνέδριο και αναφέρθηκε στις ρωσικές απαιτήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ.

«Με απλά λόγια, (οι απαιτήσεις της Ρωσίας) είναι εξωφρενικές, για την Ουκρανία κυρίως, αλλά και γενικότερα για τα πλέον ελεύθερα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και για χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία», δήλωσε.

Αρκετές φορές επίσης, ο μετριοπαθής ηγέτης έφερε τη Φινλανδία ως παράδειγμα προς μίμηση για τη Σουηδία, ειδικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö δήλωσε επίσημα στα πλαίσια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του ότι η χώρα του είναι ελεύθερη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν το επιθυμεί.

«Η Σουηδία θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας με μια ευρεία πολιτική συναίνεση. Διότι ο σκοπός της Φινλανδίας είναι και δικός μας», είπε.

Ο Ulf Kristersson επέκρινε επίσης τον Peter Hultqvist για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στα ρωσικά αιτήματα.

«Δεν νομίζω ότι οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες στο βαθμό που είναι η φινλανδική κυβέρνηση. Εκείνοι απάντησαν πολύ νωρίτερα, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη διεκδικητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πώς μπορεί να αποκλειστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο σαν τη Σοβιετική Ένωση. Δεν θέλω να υπάρξουν εντάσεις στο θέμα του ΝΑΤΟ, αλλά το να αποκλείονται τώρα κρίσιμες εγγυήσεις ασφαλείας για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο μου είναι πραγματικά δύσκολο να το κατανοήσω».