Υποχρεωτικά από τη βρετανική Βουλή περνά το Brexit

[Flickr]

Από το τη βρετανική Βουλή θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Λισσαβόνας, που ξεκινά τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Πρόκειται για ήττα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να διασφαλίσει το δικαίωμα της κυβέρνησης να εκκινήσει το Brexit χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση.

Παρά ταύτα, σε μία θετική εξέλιξη για την κ. Μέι, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως το Λονδίνο δεν χρειάζεται τη συγκατάθεση των τοπικών κοινοβουλίων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αν και η Βουλή δεν αναμένεται να μπλοκάρει το Brexit και να ανατρέψει το περσινό δημοψήφισμα, στην πράξη η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως οι βουλευτές θα μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση για λιγότερο «σκληρή» έξοδο από την Ε.Ε.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε η πρώτη επίσημη αντίδραση από το στρατόπεδο της κυβέρνησης, με εκπρόσωπο της πρωθυπουργού να επισημαίνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας. καθότι η Βουλή έχει ήδη υποδείξει την υποστήριξή της για την διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος προσέθεσε πως το χρονοδιάγραμμα για το Brexit δεν αλλάζει, κάτι που σημαίνει πως το Άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Επιθετική ήταν πάντως η πρώτη τοποθέτηση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους σημείωσαν πως δεν θα υπερψηφίσουν το επικείμενο νομοσχέδιο για το Brexit εάν η «τελική συμφωνία» για έξοδο από την Ε.Ε. δεν τεθεί «σε ψήφο από τον λαό», που σημαίνει εκλογές ή νέο δημοψήφισμα.

Το κόμμα ελέγχει εννέα από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι 11 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έφτασαν στην ετυμηγορία τους μετά από ενάμιση μήνα διαβουλεύσεων μεταξύ τους, με πλειοψηφία οκτώ εδρών έναντι τριών.

X