Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το Πρωτόκολο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Hellenic Parliament at night from Syntagma Square

Hellenic Parliament at night from Syntagma Square [Theodore Karaoulanis]

Υπερψηφίστηκε από την Βουλή, με 153 ψήφους, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO. Η ψήφιση του πρωτοκόλλου ήταν η τελευταία εκκρεμότητα της Ελλάδας όσον αφορά την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και συνεπώς η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για την μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Από αύριο, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γειτονική χώρα αναλαμβάνει την υποχρέωσει να δράσει και να ζητήσει επίσημα, από όλα τα κράτη που την έχουν αναγνωρίσει με την πρώην συνταγματική της ονομασία αλλά και τους δειθνείς οργανισμούς που την έχουν εντάξει με το προσωρινό της όνομα, να την ονοματίζουν πλέον ως Βόρεια Μακεδονία. Η πΓΔΜ ή, πλέον, σιγά – σιγά, Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στην Συμμαχία αφότου και τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν το πρωτόκολλο. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διαδικασία κύρωσης της συνθήκης προσχώρησης στο ΝΑΤΟ στο ελληνικό κοινοβούλιο, υπέρ τάχθηκε μόνο ένα κόμμα, δηλαδή ψήφισαν ΝΑΙ οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι οκτώ που είχαν στηρίξει την κυβέρνηση στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά του πρωτοκόλλου τάχθηκαν 140 βουλευτές, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έξι βουλευτές απουσίαζαν, ενώ «παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, όπως είχε πράξει και στην ψήφο για τις Πρέσπες. Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες κορυφώθηκαν παρασκηνιακές και παραπολιτικές δηλώσεις και συζητήσεις μεταξύ βουλευτών που δεν περιποιούν τιμή στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θα μείνετε στο περιθώριο της ιστορίας με τους ακραίους
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επανέλαβε τα επιχειρήματα του εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνέχισε να κινδυνολογεί. «Εσείς έρχεστε σήμερα και κινδυνολογείτε. Δεν υπάρχει θέμα που να μην έχετε ακολουθήσετε αυτή την πεπατημένη», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρέδωσε στα Σκόπια την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. «Για άλλη μία φορά σας λέω ότι δεν έχετε διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή κάνετε πώς δεν την έχετε διαβάσει. Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του αντιπροέδρου σας κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει την Βόρεια Μακεδονία και προσπαθώντας να το εξηγήσετε είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον σκοπιανό πρωθυπουργό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Εγώ θα τον αποκαλώ με το δικαίωμα που μου δίνει η συμφωνία. Θα τον καλωσορίσω ως τον Σλαβομακεδόνα, τον Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό. Δεν θα τον καλωσορίσετε πράγματι ποτέ γιατί δεν θα σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και γιατί δεν θα γίνετε πρωθυπουργός. Θα μείνετε στο περιθώριο της ιστορίας με αυτούς τους ακραίους».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην κατηγορία της ΝΔ για θεσμική εκτροπή αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης. «Εσείς παρά το γεγονός ότι παριστάνατε τον κόκορα δεν τολμήσατε να καταθέσετε πρόταση μομφής. Τώρα μιλάτε για θεσμική αυθαιρεσία. Γι’ άλλη μια φορά σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική και στο Κίνημα Αλλαγής.  «Η κριτική που ασκείτε σε όλα τα θέματα στην κυβέρνηση είναι από την πρώτη λέξη ως την τελευταία τελεία ταυτόσημη με την πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη. Ταυτίζεστε με την ακραία δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη και σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτή είναι μία λάθος στρατηγική», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Το ύστατο στάδιο της απαξίωσης είναι η πολιτική γελοιοποίηση»

«Το ύστατο στάδιο της απαξίωσης είναι η πολιτική γελοιοποίηση», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, με αφορμή όσα μεσολάβησαν κυρίως μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου και των βουλευτών που τους στηρίζουν ή μη, εκτιμώντας μάλιστα πως «είμαστε ακόμα στην αρχή», είπε, ζητώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι στην παρούσα κατάστασή της η Βουλή δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις που δεσμεύουν την χώρα σε βάθος χρόνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανείς» καταστάσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επιβιώνει με ευκαιριακές συμμαχίες που αλλάζει από την μία ψηφοφορία στην άλλη. «Αντιστεκόμαστε στο οικονομικό, εθνικό και θεσμικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει στη χώρα μας αυτή η κυβέρνηση. Είναι ένα καθεστώς φόβου, ψεύδους, φόρων και εθνικών υποχωρήσεων. Ευτυχώς για τη χώρα, το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει».

Ενόψει της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «επιζήμια συμφωνία» που βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Κατήγγειλε πως οι Πρέσπες δημιουργούν μειονοτικό πρόβλημα στην βόρεια Ελλάδα, καθώς παραχωρεί «εθνότητα», «ταυτότητα» και «γλώσσα» στα Σκόπια. Τόνισε, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του, ότι ουδέποτε θα υποδεχτεί σκοπιανό πρωθυπουργό ως «Μακεδόνα», ενώ κάλεσε ειρωνικά τον υπουργό Άμυνας Αποστολάκη να υποδεχτεί στην Ελλάδα τον «μακεδονικό στρατό» για κοινά γυμνάσια.

UPDATE 22:50

Πανηγυρίζει ο Ζαεφ στα social media

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαιρέτισε την κύρωση, από την ελληνική Βουλή, του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Η φιλική μας χώρα, Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που κύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Προχωρούμε προς μία εγγυημένη επιτυχία. Είναι πιο εύκολο να είμαστε με συμμάχους. Με υπερηφάνεια να λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!» έγραψε ο Ζόραν Ζάεφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι το πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

X