Υπεκφυγές από τους Ευρωπαίους δεξιούς λαϊκιστές σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο

USA_Congress_2 [ΑΠΕ ΜΠΕ]

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την περασμένη εβδομάδα την εισβολή των “Τραμπικών” ακτιβιστών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι συμπαθούντες τον Τραμπ ακροδεξιοί ηγέτες της Ευρώπης, ισορροπούν μεταξύ της καταδίκης των γεγονότων και της αυτοάμυνας.

«Υπάρχουν “Τραμπ” παντού, οπότε ο καθένας πρέπει να υπερασπιστεί το Καπιτώλιό του», ανέφερε σε tweet ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, σχετικά με τα εσωτερικά προβλήματα της Ευρώπης.

Οι δεξιοί πολιτικοί της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού ακροδεξιού ηγέτη της αντιπολίτευσης Geert Wilders, του επί σειρά ετών Βρετανού συμμάχου του Τραμπ Νάιτζελ Φάρατζ και του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, καταδίκασαν τις ενέργειες των διαδηλωτών.

Όμως, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες, στερήθηκαν κατηγοριών εναντίον του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ για την εισβολή. Καθώς, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν επιδιώξει να χρησιμοποιήσουν το μήνυμα του Τραμπ «Make America Great Again» στη δική τους προσπάθεια λαϊκισμού.

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της Σλοβενίας Janez Janša, που θεωρείται ιδιαίτερα φλογερός υποστηρικτής του Τραμπ, σε δηλώσεις του διέκρινε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την άσκηση βίας.

«Όλοι πρέπει να ανησυχούν πολύ για τα φαινόμενα βίας που έλαβαν χώρα στην Ουάσινγκτον», ανέφερε ο ηγέτης του δεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος. «Η δημοκρατία προϋποθέτει την ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά η βία και οι θανάσιμες απειλές –από αριστερά ή δεξιά– είναι ΠΑΝΤΑ λάθος», πρόσθεσε.

Η Πολωνία, ο πλησιέστερος σύμμαχος του Τραμπ στην Ευρώπη, καταδίκασε τα γεγονότα, αλλά η απάντησή της ήρθε μόνο την επόμενη μέρα. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο πρόεδρός της Andrzej Duda σχολίασε ότι τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον ήταν ένα εσωτερικό ζήτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο προκάλεσε έντονη κριτική από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπι αφαίρεσε συμβολικά από τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά μέσα το κόκκινο καπέλο του με το σύνθημα «Ισχυρή Τσεχία» εμπνευσμένο από το σλόγκαν του Trump «Make America Great Again», μετά την επίθεση στο κτίριο του Καπιτωλίου.
Άλλοι, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα σιωπηλοί ή έδειξαν ιδιαίτερα καθυστερημένα αντανακλαστικά.
Από τη Δευτέρα (11 Ιανουαρίου), λαϊκιστές δεξιοί, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς δεν σχολίασαν τη βία.

Οι βραχίονες της Γαλλικής και της Γερμανικής ακροδεξιάς

Η δεξιά πτέρυγα της Γαλλίας έκανε μια αξιοσημείωτη στροφή. Η Marine Le Pen, ηγέτιδα του Rassemblement National (RN), η οποία ανέκαθεν υποστήριζε τον Trump και μάλιστα είχε στείλει ακόμη και μια αντιπροσωπεία στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να υποστηρίξει τον υποψήφιο στις τελευταίες ημέρες της προεδρικής εκστρατείας, αναγνώρισε τη νίκη του Μπάιντεν.

«Όπως όλοι οι Γάλλοι, είμαι εξαιρετικά σοκαρισμένη από αυτές τις εικόνες βίας. Πιστεύω ότι σε μια δημοκρατία πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα διαμαρτυρίας και διαδήλωσης, αλλά ειρηνικά. Οποιαδήποτε πράξη βίας που αποσκοπεί στην υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας είναι, φυσικά, απαράδεκτη », δήλωσε η Le Pen στη Γαλλία την Πέμπτη (7 Ιανουαρίου).

«Απ΄ τη στιγμή που έχουν εξαντληθεί τα νομικά μέσα, πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία, να αναγνωρίζουμε την ήττα του Τραμπ και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν», πρόσθεσε.

Η Le Pen, ωστόσο, κατήγγειλε την απόφαση των κοινωνικών δικτύων – Facebook, Twitter, YouTube – να μπλοκάρουν το βίντεο του Trump που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο, στο οποίο ζήτησε μεν ειρήνη, όμως εξακολουθούσε να αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

«Ο Τραμπ πρέπει να καταδικάσει αυτό που συνέβη. Αλλά πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να το κάνει αυτό. Οι εκκλήσεις του για ειρήνη […] λογοκρίθηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η λογοκρισία από τους ψηφιακούς γίγαντες δημιουργεί ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας», είπε.

Πολλά πρόσωπα όλων των πολιτικών παρατάξεων ζήτησαν να διευκρινιστεί η θέση της RN.

Ο σύμβουλος του Macron και ευρωβουλευτής Stéphane Séjourné (Renew), χαρακτήρισε τη Le Pen «εμπρηστική» και υπενθύμισε ότι είχε εξέφραζε αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών για εβδομάδες. Ο βουλευτής Adrien Quatennens, του αριστερού La France Insoumise, επιτέθηκε στο RN, λέγοντας ότι «όταν η ακροδεξιά πάρει την εξουσία, δυσκολεύεται να την επιστρέψει».

«Τα γεγονότα του Καπιτωλίου θα πείσουν τους περισσότερους από τους πολιτικούς ηγέτες της λαϊκιστικής-εθνικιστικής δεξιάς οικογένειας να είναι πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε όλες αυτές οι μικρές ομάδες τρελών, που είδαμε, να μην “εμβολιάζουν” το κίνημά τους», ανέφερε στη EURACTV ο Jean-Yves Camus, ειδικός στην ακροδεξιά και διευθυντής του Πολιτικού Παρατηρητηρίου του Ιδρύματος Jean Jaurès (ORAP).

«Η θέση της Le Pen προοριζόταν σαφώς στο να δώσει ένα μήνυμα σε αυτά τα στρατόπεδα, εξηγώντας ότι σε κάποιο σημείο πρέπει να συμβιβαστείς με την πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει και να παραμείνεις στο πλαίσιο της νομιμότητας», είπε.

«Ακόμα κι αν, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κίνδυνος τέτοιων περιστατικών στη Γαλλία, είναι πάντοτε στους στόχους της να απο-δαιμονοποιήσει το κίνημά του Τραμπ, γεγονός που την υποχρεώνει να στείλει σήματα», πρόσθεσε ο Camus.

Ωστόσο, υπενθύμισε επίσης ότι η Le Pen έστειλε δύο ηγέτες του κόμματος της – το γερουσιαστή Stéphane Ravier και τον ευρωβουλευτή Jérôme Rivière – στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν την προεκλογική εκστρατεία του Trump και να μάθουν τη στρατηγική του. Καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, οι δύο άνδρες πέρασαν το χρόνο τους λέγοντας ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί.

«Όταν είστε Γάλλος εκλεγμένος αντιπρόσωπος, δεν υπάρχει, πρώτα απ ‘όλα, κανένα ενδιαφέρον να προσκολληθείτε συστηματικά στις δηλώσεις οποιουδήποτε ξένου αρχηγού κράτους. Εάν η Marine Le Pen χάσει με μία μικρή διαφορά κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών το 2022, αυτή η στάση θα μπορούσε να καταλογιστεί εις βάρος της», κατέληξε ο Camus.

Το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας καταδίκασε επίσης τις ταραχές.

«Αυτό που συνέβη είναι τρομακτικό, ενοχλητικό και εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Jörg Meuthen (ID) και συμπρόεδρος του AfD. «Το AfD απορρίπτει κάθε μορφή βίας και αναρχίας».

Ο συμπρόεδρος Tino Chrupalla πρόσθεσε: «Εκείνοι που επιτίθενται βίαια στα κοινοβούλια στοχεύουν στην καρδιά της δημοκρατίας» – στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο.

Πράγματι, οι εικόνες της Τετάρτης θυμίζουν εντυπωσιακά τα γεγονότα του Αυγούστου στο Βερολίνο όταν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης «Querdenker» μπροστά από το Ράιχσταγκ ενάντια στα μέτρα για την πανδημία, ορισμένοι ξαφνικά ζήτησαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Ο όχλος περιλάμβανε το «Reichsbürger», μια δεξιά ομάδα που αρνείται την ύπαρξη του σύγχρονου γερμανικού κράτους. Ωστόσο, η γερμανική αστυνομία, σε αντίθεση με τους αμερικανούς ομολόγους τους, κατάφερε να σταματήσει τον όχλο στα σκαλιά του Ράιχσταγκ.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ επεσήμανε τους παραλληλισμούς μεταξύ των γεγονότων: «Δεν ξεχνάμε αυτές τις εικόνες όταν οι αντίπαλοι της δημοκρατίας κατέλαβαν τα σκαλιά του Ράιχσταγκ μας», είπε στη δήλωσή του.

Ο συμπρόεδρος και εκπρόσωπος του AfD, Jorg Meuthen, ωστόσο, θεωρεί αυτή τη σύγκριση ακατάλληλη.

«Το AfD υπό τον Meuthen, προς τα έξω εμφανίζεται να αγαπάει και να σέβεται το κράτος δικαίου και ως εκ τούτου καταδικάζει την πολιτική βία -επίσης και στις ΗΠΑ αυτή τη θέση εξακολουθεί να φαίνεται να υιοθετεί μια μικρή και φθίνουσα πλειοψηφία στο κόμμα – αλλά αυτό το τμήμα του AfD πολώνεται από δεξιές και λαϊκιστικές τοποθετήσεις, ειδικά σχετικά με τα θέματα της μετανάστευσης και της ένταξης», δήλωσε στη Euractiv ο Alexander Ritzmann, Συνεργάτης στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP).

«Δεδομένου ότι, στα μάτια των περισσότερων παρατηρητών, ο Τραμπ έχει χάσει πραγματικά σε όλα τα μέτωπα και η καταιγίδα του Καπιτωλίου δεν μπόρεσε να αποτρέψει την επικράτηση του Μπάιντεν, νομίζω ότι είναι απίθανο το AfD να μιλήσει για αυτόν από τώρα και στο εξής», πρόσθεσε.
«Οι γενικές εκλογές φέτος θα δείξουν ποιά έκδοση του AfD θα επικρατήσει», κατέληξε ο Ritzmann.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X