Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή

Μέλος της FRONTEX στην πρώτη κοινή περιπολία με την ελληνική αστυνομία στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Καστανιά. [Rock Cohen / Flickr]

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης συνόρων μέσω μίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Χθες η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως για τη έναρξη της διαδικασίας με 44 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 2 αποχές. Η νέα αυτή Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αναπτύσσει επιπρόσθετες ομάδες ταχείας επέμβασης σε εκείνα τα κράτη μέλη των οποίων τα εξωτερικά σύνορα βρίσκονται υπό πίεση.

Θα αποτελείται από τον FRONTEX, τον οργανισμό διαχείρισης εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και από τις αρχές διαχείρισης συνόρων των κρατών μελών. Οι εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα σύνορά τους, ενώ θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να ζητήσουν τη βοήθεια της νέας αυτής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής σε περιπτώσεις κρίσεων.

Ξυδάκης: Η νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή να αναλάβει όλη τη διαχείριση των προσφύγων

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για όλη την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ενώ παράλληλα, θα πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών που θα επιχειρεί, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην …

Οι ευρωβουλευτές άλλαξαν με τροπολογίες την αρχική νομοθετική πρόταση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα εναπόκειται στα ίδια τα κράτη μέλη, δηλαδή στο Συμβούλιο και όχι στην Επιτροπή να αποφασίζουν, με ειδική πλειοψηφία, για το αν θα πρέπει να λαμβάνει χώρα ή όχι μία επιχείρηση παροχής βοήθειας στον έλεγχο των συνόρων.

Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στα εξωτερικά του σύνορα, όπως δυσανάλογη μεταναστευτική πίεση ή διασυνοριακά εγκλήματα, ομάδες ταχείας συνοριακής επέμβασης θα αναπτύσσονται προσωρινά είτε κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους, είτε με απόφαση του Συμβουλίου.

Η διαδικασία

Συγκεκριμένα, μετά από αίτημα ενός κράτους μέλους, ένα «επιχειρησιακό σχέδιο» θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα πρέπει, εντός τριών εργάσιμων ημερών, να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό και να παράσχει τεχνικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση με σχέδιο δράσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει στη συνέχεια με ειδική πλειοψηφία για το αν χρειάζεται να αναπτυχθούν ομάδες συνοριακής επέμβασης. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης να επεκτείνουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, δίνοντάς της τη δυνατότητα να βοηθάει τα κράτη μέλη στις επιχειρήσεις επιστροφών.

Όσο αφορά την στελέχωση της, δεν θα διαθέτει τους δικούς της συνοριοφύλακες, αλλά θα είναι σε θέση να καλέσει, από ένα απόθεμα 1500 εφέδρων, φρουρούς ταχείας αντίδρασης οι οποίοι θα ορίζονται από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη χωρίς χερσαία ή θαλάσσια εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να θέτουν στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής το 3% των εθνικών συνοριοφυλάκων τους, ενώ για εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν χερσαία ή θαλάσσια εξωτερικά σύνορα, το ποσοστό συμμετοχής θα ανέρχεται στο 2%.

Υπενθυμίζεται ότι τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είχε αναγγείλει ο πρόεδρος Juncker στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. Εν συνεχεία, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κομισιόν παρουσίασε τις σχετικές προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της διαχείρισης και της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

X