Ξεκινά η νέα Κομισιόν χωρίς Βρετανό Επίτροπο

Τα κράτη μέλη έδωσαν τη συγκατάθεσή τους τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τη λειτουργία της, χωρίς τον εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τις νομικές προκλήσεις, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το νέο εκτελεστικό όργανο, όπως, για παράδειγμα, το ότι σφυρηλατείται παράνομα. 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, αρνήθηκε να στείλει έναν επίτροπο στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με αυτά που είχε αρχικά δηλώσει. Ανέφερε τους βρετανικούς κανόνες purdah, οι οποίοι εμποδίζουν το Λονδίνο να προχωρήσει σε διορισμούς και την ανάθεση διεθνών δημοσιεύσεων, κατά τη διάρκεια της περιόδου, που προηγείται των εκλογών. Συγκεκριμένα και σε αυτή την περίπτωση, αναφερόταν στις προγραμματισμένες εκλογές, στις 12 Δεκεμβρίου. 

Τα κράτη μέλη τροποποίησαν τη Δευτέρα τον κατάλογο των Επιτρόπων, για να συμμετέχουν στη νέα ομάδα, εκτός από τον εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Συνθήκη, άρθρο 17-7, αναφέρει ότι το Συμβούλιο, από κοινού με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Επιτροπής, είναι υπεύθυνοι για την έγκριση του καταλόγου, των ορισθέντων Επίτροπων.

Ωστόσο οι κανόνες της Ε.Ε ορίζουν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας Επίτροπος ανά χώρα, συγκεκριμένα 28, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με αποτέλεσμα, το σώμα να παραμείνει με 28 μέλη και με 27 ορισθέντες Επίτροπους.

Ένας αξιωματικός της Ε.Ε παραδέχτηκε ότι ορισμένες αποφάσεις της Επιτροπής, στον τομέα του ανταγωνισμού ή του εμπορίου θα μπορούσαν να ελεγχτούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάση της νομιμότητας του συντάγματός του.  

Ωστόσο το εκτελεστικό σώμα της Ε,Ε, ήταν «πολύ σίγουρο», ότι οι Δικαστές του Ευρωπαϊκού. Δικαστηρίου, θα επικύρωναν την απόφαση να αρχίσουν να λειτουργούν χωρίς τον Επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε μια πηγή. 

Στο πλαίσιο της νομικής συλλογιστικής, ένας υπάλληλος της Ε.Ε υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας, επιτρέπει τη διατήρηση κενών θέσεων σώματος, εάν ένας εκπρόσωπος αποχωρήσει πριν από το τέλος της θητείας. 

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου, η Ursula von der Leyen, κινείται στο να προσπεράσει το τελευταίο εμπόδιο, για να αρχίσει να λειτουργεί, την 1η Δεκεμβρίου, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την ομάδα της, την Τετάρτη στις 27 Νοεμβρίου. 

Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε «την ειλικρινή συνεργασία» μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, που ήταν ενσωματωμένη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ένας αξιωματούχος της Ε.Ε, τόνισε, ότι μια εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη λειτουργία της Ε.Ε.

Διαδικασία επί παραβάσει 

Ενώ η διαδικασία της επιβεβαίωσης της νέας Επιτροπής προχωρεί, η Επιτροπή ξεκίνησε παράλληλα, στις αρχές αυτού του μήνα,  μια διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή αρνήθηκε να διορίσει Επίτροπο, βάση των κανόνων της Ε.Ε.

Η Von der Leyen έιπε στον Johnson να επιλέξει έναν υποψήφιο μέχρι και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, άλλα έχασε την προθεσμία.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Mina Andreeva, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το θεσμικό όργανο θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του, «εάν χρειαστεί».

Μετά την έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει, εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, βάση του νόμου της Ε.Ε, μέσα σε μια καθορισμένη περίοδο, συνήθως δυο μήνες, θα πρέπει να στείλει την αιτιολογημένη γνώμη της.

Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη φάση της διαδικασίας, επί παραβάσει εναντίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ληφθεί μόνο μερικές εβδομάδες, πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία Brexit, στις 31 Ιανουαρίου.

Μετά την αιτιολογημένη γνώμη της, η Επιτροπή θα μπορεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εάν συνεχίσει το Λονδίνο να παραβλέπει τις υποχρεώσεις του, σχετικά με το ζήτημα του Επίτροπου, όμως αυτό δεν θα συμβεί, μέχρι και την επόμενη Άνοιξη.

Ακόμα και εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, αποχωρήσει, πριν από τη διαδικασία επί παραβάσει, η Επιτροπή θα μπορεί να κινεί την υπόθεση μέχρι τέλους, καθώς η συμφωνία «διαζυγίου», περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο ολοκλήρωσης, των υπό εξέλιξη υποθέσεων.

[Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά Zoran Radosavljevic]

X