Βόζεμπεργκ: Περαιτέρω πολιτικές πιέσεις και εγγυήσεις για τη συνέχιση συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας

vozeberg_ep

Περαιτέρω πολιτικές πιέσεις και εγγυήσεις για τη συνέχιση των συνομιλιών της ΕΕ με την Τουρκία, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τα δύο ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης στάθηκε η χθεσινή συνάντηση του προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Άγκυρα. Μία συνάντηση, η οποία, όπως αναφέρει στην ερώτησή της, «έθεσε στο επίκεντρο μια σειρά ζητημάτων υψίστης σημασίας για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», όπως είναι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας από τη γείτονα χώρα, αλλά και η έντιμη και αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα του προσφυγικού».

Η κ. Βόζεμπεργκ, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η πρόσφατη αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία, οι συστηματικές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να φιμώσει τις αντιπολιτευτικές φωνές, η εκμετάλλευση των προσφύγων για να εκβιάσει την Ευρώπη, αλλά και οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου αποτελούν χαρακτηριστικές πράξεις επιθετικότητας, παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και σταθερής απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η Τουρκία, σήμερα, εξακολουθεί να αρνείται επιστροφές αλλοδαπών στο έδαφός της, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να επαφίεται στην καλή θέληση της Τουρκίας για τη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας και με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση, η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο εάν «έλαβαν τις απαραίτητες εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα απόσχει από κάθε ενέργεια που συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου» και «με ποιο τρόπο σκοπεύουν να ασκήσουν περαιτέρω πολιτικές πιέσεις στην Τουρκία για την τήρηση των συμφωνηθέντων».

X