Καταγγέλλει την Πρίστινα για βίαια επεισόδια κατά Σέρβων και προειδοποιεί την Ε.Ε. ο Βούτσιτς

«Μου είπαν - «το δουλεύουμε», εξήγησε ο Βούτσιτς, λέγοντας ότι η Πρίστινα είχε την υποστήριξη για την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο από τουλάχιστον μία δυτική χώρα. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου στη Ράσκα, ότι είπε στον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, «να συγκρατήσουν την Πρίστινα, και αν δεν είναι ικανοί – θα τους συγκρατήσουμε εμείς».

«Μου είπαν – «το δουλεύουμε», εξήγησε ο Βούτσιτς, λέγοντας ότι η Πρίστινα είχε την υποστήριξη για την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο από τουλάχιστον μία δυτική χώρα.

Ο Βούβιτς είπε στους Σέρβους ότι «ότι και να συμβεί, η Σερβία και το Βελιγράδι θα είναι εκεί μαζί σας». Επιπλέον, ότι μερικές από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ήθελαν «μία αποσταθεροποίηση» της περιοχής, ώστε να μπορούν να χειραγωγήσουν πιο εύκολα τις διαδικασίες και να αποδυναμώσουν τη Σερβία.

Ένας μεγάλος αριθμός Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο μίλησε ενώπιον του Βούτσιτς, ζητώντας του να υποσχεθεί ότι θα τους «σταθεί και θα τους υπερασπιστεί».

Δέκα Σέρβοι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου στη Βόρεια Κοσόβσκα Μίτροβιτσα και τη Ζβέζαν, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον οργανωμένου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών σε διάφορα μέρη του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους ένας Σέρβος και ένας Βόσνιος.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι εξήγησε ότι η επιχείρηση καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ήταν σε στενή συνεργασία με την εισαγγελία και την αστυνομία.

Κάλεσε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να μην πέσουν θύματα της παραπληροφόρησης ορισμένων σερβόφωνων ΜΜΕ, που παρουσίαζαν την κατάσταση ως πολιτική και εθνική σύγκρουση.

Ο ήπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε την Τετάρτη να σταματήσει η βία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

«Οι μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα είναι απαράδεκτες. Όλα τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ (του Βελιγραδίου και της Πρίστινας)», έγραψε ο Μπόρελ στο Twitter, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με το Βελιγράδι και την Πρίστινα.