Βουλγαρία: Σύλληψη κατασκόπων που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα

Συνελήφθη ένας 60χρονος Ρώσος και δυο Λιθουανοί 24 και 59 ετών. Εργάστηκαν στον τομέα της καινοτόμου παραγωγής του στρατιωτικού εργοστασίου. [EPA/SIDIROPOULOS PAVLOS]

Η βουλγαρική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο πολίτη και δύο Λιθουανούς ως ύποπτους για εξαγωγή «ευαίσθητων πληροφοριών» από στρατιωτικό εργοστάσιο στο Καζανλάκ.

Συνελήφθη ένας 60χρονος Ρώσος και δυο Λιθουανοί 24 και 59 ετών. Εργάστηκαν στον τομέα της καινοτόμου παραγωγής του στρατιωτικού εργοστασίου.

Οι τρεις αλλοδαποί βρίσκονταν σε άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά έκτοτε δεν επέστρεψαν στη δουλειά τους.

Η διοίκηση του εργοστασίου ενημέρωσε την αστυνομία στις 3 Οκτωβρίου ότι λείπουν προϊόντα και έγγραφα του εργοστασίου.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «οι πληροφορίες που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες για την εταιρεία όπλων έχουν εξαφανιστεί. Αυτές οι πληροφορίες ενδιαφέρουν Βούλγαρους ή ξένους ανταγωνιστές».

Η Εσωτερική Υπηρεσία Πληροφοριών (SANS) συμμετείχε στην έρευνα για τους αγνοούμενους αλλοδαπούς και οι αρχές διαπίστωσαν ότι μπήκαν στη Βουλγαρία στις 2 Οκτωβρίου, πήγαν στην πόλη όπου βρίσκεται το εργοστάσιο – Καζανλάκ και στη συνέχεια έφυγαν από την πόλη.

Τρεις μέρες αργότερα, συνελήφθησαν στα σύνορα ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται έρευνα που αφορά σε βουλγαρικά στρατιωτικά εργοστάσια. Η βουλγαρική εισαγγελία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι υποπτεύεται αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι προκάλεσαν βομβαρδισμούς δολιοφθοράς εναντίον τεσσάρων βουλγαρικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)