Βουλγαρία: Νέο σκάνδαλο προκαλεί πονοκέφαλο στον Μπορίσοφ

[Reuters]

Μετά από σειρά σκανδάλων που έχουν διαβρώσει την υποστήριξη για το κόμμα του GERB, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατηγορήθηκε προσωπικά τη Δευτέρα (20 Μαΐου) για αδίκημα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ακίνητα και αδήλωτη περιουσία.

Αυτό συνέβη μόλις μια μέρα αφού ο Μπορίσοφ έβγαλε το κόκκινο χαλί στη Σόφια για τον Manfred Weber, τον Spitzenkandidat της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας του GERB, το ΕΛΚ.

Η Elena Yoncheva, δημοσιογράφος που ηγείται του καταλόγου των ευρωεκλογών για το BSP, το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δημοσίευσε αποκαλύψεις που υποστηρίζουν ότι ο Μπορίσοφ, ως τότε δήμαρχος της Σόφιας, διευκόλυνε μια συμφωνία ανταλλαγής γαιών υπέρ του εξάδελφού του, Ράντοσλαβ Ιβάνοφ. Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι ιδιοκτήτης πολυτελούς κατοικίας στη Βαρκελώνη, την οποία δεν έχει δηλώσει.

Ο Μπορίσοφ γρήγορα αρνήθηκε τις κατηγορίες. Σε μια σουρεαλιστική τηλεοπτική εμφάνιση, μαζί με την Επίτροπο Mariya Gabriel, ισχυρίστηκε ότι είχε πολύ κακές σχέσεις με τους εξαδέλφους του και ότι είχε ακόμη χτυπήσει δύο από αυτούς λόγω «ενός καυγά για μια αντλία».

Όσον αφορά το σπίτι στη Βαρκελώνη, είπε ότι ήταν ιδιοκτησία του Aleksandar «Sasho» Chaushev, μεγιστάνα των φαρμακευτικών, όχι δικό του.

Ωστόσο, η Yoncheva χτύπησε διπλά, με πληροφορίες που δημοσίευσε στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων σαρωμένων εγγράφων, τα οποία φαίνεται να δείχνουν ότι ο Ράντοσλαβ Ιβάνοφ έχει γίνει ιδιοκτήτης της πρώην επιχειρηματικής δραστηριότητας του Borissov, συμπεριλαμβανομένης της εταιρίας σωματοφυλάκων ‘Ipon’, την οποία ίδρυσε ο ίδιος. Επίσης δημοσίευσε φωτογραφίες που έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Μπορίσοφ ότι ο ίδιος και ο ξάδελφος του δεν ήταν κοντά.

Επιπλέον, δήλωσε στην ιστοσελίδα του BSP ότι επιμένει ο Γενικός Εισαγγελέας να ερευνήσει το σπίτι στη Βαρκελώνη.

Το κόμμα GERB έχει υποφέρει από σειρά σκανδάλων που σχετίζονται με ακίνητα: πρώτα το «σκάνδαλο των διαμερισμάτων», μετά η «απάτη των ξενώνων», η οποία περιλαμβάνει ευρωπαϊκούς πόρους. Το GERB και το BSP είναι στήθος με στήθος λίγο πριν τις ευρωεκλογές και ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί αν χάσει η GERB.

X