Βουλγαρία: «Δημόσιος διάλογος» για την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα

Το θέμα της ανάπτυξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε βουλγαρικό έδαφος θα είναι ένα από τα καυτά ζητήματα του νέου κυβερνητοικού συνασπισμού λόγω της αναμενόμενης οξείας αντίδρασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. [Shutterstock/R R]

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει ακόμη το ζήτημα της ανάπτυξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα, αλλά σίγουρα θα γίνουν τέτοιες συνομιλίες. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ.

Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ τάχθηκε κατά της ανάπτυξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία προς το παρόν, αλλά ο πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή ήταν η προσωπική θέση του υπουργού και όχι της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε συζητήσει με κανέναν από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, ούτε εσωτερικά στην κυβέρνηση, κάτι συγκεκριμένο για πρόσθετες στρατιωτικές μονάδες. Θα υπάρξουν συζητήσεις«, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτκοφ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει ήδη συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι μίλησαν κυρίως για στρατηγικές υποδομές. «Δεν έχουμε συζητήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατεύματα μέχρι στιγμής», είπε ο Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία κυβερνάται επί του παρόντος από έναν σύνθετο τετραπλό συνασπισμό δύο φιλοδυτικών πολιτικών σχηματισμών – «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και «Δημοκρατική Βουλγαρία», το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει και Τέτοιος Λαός» και το φιλο-ρωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το θέμα της ανάπτυξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε βουλγαρικό έδαφος θα είναι ένα από τα καυτά ζητήματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού λόγω της αναμενόμενης οξείας αντίστασης του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο, οι εντάσεις στην Ουκρανία αυξάνουν την πίεση στη Βουλγαρία να επικεντρωθεί περισσότερο στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία τέθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Το Der Spiegel ανέφερε μια μυστική τηλεδιάσκεψη υπό τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τοντ Γουόλτερς, ο οποίος προέτρεπε μια στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ στις δύο χώρες να αυξηθεί κατά 1.500. Ο ίδιος φέρεται να είπε πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στις δύο βαλκανικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με τοπικούς στρατούς και, εάν χρειαστεί, να χρησιμεύσουν ως «γέφυρα» για περαιτέρω επέκταση της εκπροσώπησης του ΝΑΤΟ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.