Βουλγαρία: Άρνηση της εισαγγελίας να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του νέου Πρωθυπουργού

Η Επιτροπή Πρόληψης Διαφθοράς ξεκίνησε τη διαδικασία μετά από προκαταρκτική επιθεώρηση η οποία επιβεβαίωσε εικαζόμενη παραβίαση της ακεραιότητας και πρόληψη του νόμου περί διαφθοράς. [Yuliya Lazarova / Dnevnik]

Το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πέτκοφ, για ψευδή δήλωση αναφορικά με την διπλή του υπηκοότητα προς τον πρόεδρο της χώρας τον περασμένο Μάιο προτού διοριστεί υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας από τον αρχηγό του κράτους Ρούμεν Ράντεφ. 

Στο έγγραφο, ο Πέτκοφ επισημαίνει ότι έχει μόνο βουλγαρική υπηκοότητα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν επίσης Καναδός πολίτης, αν και είχε ήδη υποβάλει αίτηση για παραίτηση από την καναδική υπηκοότητα. Το βουλγαρικό σύνταγμα δεν επιτρέπει στους υπουργούς να έχουν άλλη υπηκοότητα εκτός από τη βουλγαρική.

Για το λόγο αυτό, τον Οκτώβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το διάταγμα διορισμού του Πέτκοφ ως υπουργού Οικονομίας ήταν αντισυνταγματικό. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, ο Πέτκοφ δεν ήταν πλέον υπουργός, αλλά αρχηγός του κόμματος «Η Αλλαγή Συνεχίζεται», το οποίο κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτή τη Δευτέρα, εξελέγη από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού που αποτελείται από τέσσερις πολιτικούς σχηματισμούς. Ένας από τους στόχους αυτής της κυβέρνησης είναι να λάβει την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ.

Το γραφείο του εισαγγελέα ασχολείται με την υπόθεση υπηκοότητας του Πέτκοφ από τον Αύγουστο. Την Πέμπτη, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Πέτκοφ παρείχε όντως ψευδείς πληροφορίες, ωστόσο η δήλωσή του ήταν μόνο για πληροφορίες, όχι αποδεικτική αξία. Γι’ αυτό η πράξη του δεν αποτελεί έγκλημα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η εισαγγελία αρνήθηκε να ξεκινήσει έρευνα είναι ότι ο Πέτκοφ πίστευε ότι δηλώνοντας την παραίτησή του από την καναδική υπηκοότητα, δεν ήταν πλέον Καναδός πολίτης. Ωστόσο, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί του θέματος ανέφερε ότι υπάρχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι γνώριζε ότι η διαδικασία δεν τελειώνει μόνο με τη δήλωσή του ότι αρνείται την άλλη ιθαγένεια.

Το ζήτημα της υπηκοότητας του Πέτκοφ έθιξε το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», το οποίο βρίσκεται τώρα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

 

(Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)