Βουλγαρία: Παραιτείται ο Μπόικο Μπορίσοφ

Μποίκο Μπορίσοφ [European Council]

Παραιτήθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει, μετά την ήττα της υποψηφίας του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος, Τσέτσκα Τσάτσεβα, στις προεδρικές εκλογές.

Ο φιλορώσος Ρούμεν Ράντεφ
, απόστρατος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, κέρδισε το 59,4% των ψήφων έναντι του 36,2% που έλαβε η εκλεκτή του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος.

Μετά την εξέλιξη αυτή, και δεδομένου ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι δεν θα κάνει χρήση της αναμενόμενης διερευνητικής εντολής από τον απερχόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρόσεν Πλεβενλιέφ, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε: «Πλέον, φυσικά και μπορώ να δω τα πολλά λάθη που κάναμε, όμως είμαστε ένα κόμμα που μαθαίνει από τα λάθη του και τα διορθώνει. Θέλω να δώσω έμφαση ότι πάντοτε ήμασταν ένα κόμμα του λαού και μπορώ να αισθανθώ τον καθέναν στο πετσί μου. Με αυτές τις εκλογές, ο κόσμος μας είπε ότι κάτι δεν κάναμε σωστά. Μας είπε ότι οι προτεραιότητες που θέσαμε μπορεί να είναι καλές, όμως υπάρχουν και άλλες».

X