Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία: να δοθεί τέλος στην καθυστέρηση των ενταξιακών συνομιλιών

General view on the hemicycle of the European Parliament in Strasbourg [European Parliament]

Στη δήλωση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 20 ευρωβουλευτές, οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν λύση ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πριν από το τέλος του έτους.

Προειδοποιώντας ότι η παρούσα καθυστέρηση στις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, καλούν τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τα εκκρεμή διμερή ζητήματα ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία προσχώρησης.

Η Βουλγαρία θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης με τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο και σε κάθε περίπτωση τον Δεκέμβριο, αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειες της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ. Η Βόρεια Μακεδονία, ως μελλοντική υπό ένταξη χώρα, θα πρέπει επίσης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά της για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, υπογράμμισαν στη δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές .

Η Αλβανία αξίζει επίσης να προχωρήσει στο δρόμο της προς την ένταξη στην ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας τις συνολικές μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς και τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής. Προσθέτουν ότι η Αλβανία πρέπει επίσης να καταβάλει προσπάθειες σε διάφορους τομείς, προκειμένου να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

X