Βολές του Σαρλ Μισέλ εναντίον των ΗΠΑ για την AUKUS

Σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ για την υπόθεση της Αυστραλίας από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. [Council Newsroom]

Ο επικεφαλής της ΕΕ Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα για έλλειψη αξιοπιστίας, μετά την ακύρωση από την Αυστραλία του μεγάλου συμβολαίου με τη Γαλλία για την αγορά αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων.

«Οι βασικές αρχές για τους συμμάχους είναι η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη, και αυτά συμβαδίζουν. Και τι παρατηρούμε; Παρατηρούμε μια σαφή έλλειψη διαφάνειας και εμπιστοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη.

Εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει «να διευκρινίσουν και να προσπαθήσουν να καταλάβουν καλύτερα ποιες είναι οι προθέσεις πίσω από αυτήν την ανακοίνωση». Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η κίνηση θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την οικοδόμηση της δικής τους αμυντικής ικανότητας.

Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν «εναντίον των συμμάχων μας, αλλά γιατί αν είμαστε πιο δυνατοί και αν είμαστε πιο ισχυροί, τότε σημαίνει ότι οι συμμαχίες μας είναι επίσης ισχυρότερες», είπε. Ο κ. Μισέλ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του για να ενισχύσει τις συμμαχίες μετά τον διχαστικό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Με τον Τραμπ, «τουλάχιστον ήταν πραγματικά σαφές – ο τόνος, η ουσία, η γλώσσα – ήταν πολύ σαφές ότι η ΕΕ δεν ήταν κατά τη γνώμη του χρήσιμος εταίρος, χρήσιμος σύμμαχος», δήλωσε ο κ. Μισέλ. Η Αυστραλία δήλωσε ότι κατανοεί την απογοήτευση της Γαλλίας, αλλά ότι τα συμβατικά υποβρύχια της δεν ήταν επαρκή για να διατηρήσουν την υποβρύχια ασφάλεια της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα.

Η Γαλλία αιφνιδιάστηκε από την κίνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να κατηγορεί την Αυστραλία για «μαχαιριά στην πλάτη» και τις Ηνωμένες Πολιτείες για προδοσία. Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βίλμες, η οποία επισκέφθηκε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, περιέγραψε τη σύμβαση ως «κεραυνό πρώτα για τη Γαλλία, αλλά και για την Ευρώπη και τον κόσμο σε γεωστρατηγικό επίπεδο».

Η Ευρώπη πρέπει να είναι «πιο ηχηρή» και «παρούσα στη διεθνή σκηνή», είπε. Εξέφρασε την ελπίδα για κοινή βάση σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αργότερα τη Δευτέρα στο περιθώριο των Ηνωμένων Εθνών, αν και οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Γαλλία δεν πιέζει για οποιαδήποτε επίσημη δήλωση υποστήριξης.

Μιλώντας μετά από κλειστή συνεδρίαση στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης των ΗΕ των παγκόσμιων ηγετών, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «απαιτείται περισσότερη συνεργασία, περισσότερος συντονισμός, λιγότερος κατακερματισμός» για να επιτευχθεί μια σταθερή και ειρηνική περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, όπου η Κίνα είναι μεγάλη ανερχόμενη δύναμη.

Εν τω μεταξύ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χειρίζεται άπταιστα την γαλλική γλώσσα, αφού  μεγάλωσε στο Παρίσι, προσπάθησε να περιορίσει τις ζημιές την Παρασκευή σε μια συνομιλία με τον Γάλλο πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Φιλίπ Ετιέν, πριν αυτός ανακληθεί στο Παρίσι για διαβουλεύσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπλίνκεν μοιράστηκε επίσης τις συνεχείς ανησυχίες της Γαλλίας και άλλων συμμάχων σχετικά με την απαγόρευση των Ευρωπαίων ταξιδιωτών που επιβλήθηκε στην αρχή της πανδημίας Covid-19.

Σε μια σημαντική αλλαγή στάσης, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει την απαγόρευση ταξιδιών σε όλους τους επιβάτες αεροσκαφών από την ΕΕ εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι και υποβάλλονται σε δοκιμές και ιχνηλάτηση επαφών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκει να αποφύγει ένα δεύτερο καλοκαίρι χωρίς Αμερικανούς τουρίστες, είχε χαλαρώσει τους δικούς της κανόνες πριν από μήνες και απειλούσε να τους επαναφέρει, εκνευρισμένη από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταπέδωσαν αυτή την κίνηση.