Βοήθεια μόνο μέσω επενδύσεων προτίθεται να δώσει η Ρωσία

putin_in_budapest

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών και της εκπαίδευσης  βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα βοήθειας, ξεκαθάρισε ο Πούτιν, τονίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να δανειοδοτήσει κάποια μεγάλα έργα. Όσον αφορά τις ρωσικές κυρώσεις εις βάρος των ελληνικών προϊόντων, ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της ΕΕ.

Ο κ. Πούτιν τόνισε με νόημα ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε αρκετές φορές στην κοινή συνέντευξη Τύπου  ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα, συμφώνησε και ο Πούτιν, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις προειδοποιητικές βολές Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Μόσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς. Όπως τόνισε, η Ελλάδα δεν έχει απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική και έχει δικαίωμα να προχωράει σε συμφωνίες αναπτυξιακού προσανατολισμού, σεβόμενη τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπογράμμισε όμως ότι οι Συνθήκες δεν επιτρέπουν σε κάποιες χώρες να έχουν ενεργειακές συμφωνίες και σε κάποιες άλλες όχι.

Έμφαση δόθηκε και στον νέο αγωγό Turkish Stream, που προβλέπεται να σχεδιασθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι δεν μπορεί να πει κάτι συγκεκριμένο, καθώς χρειάζεται προετοιμασία σε πολλά επίπεδα. Σημείωσε επίσης ότι ο αγωγός αυτός όχι μόνο θα αναβαθμίσει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδος αλλά θα της επιφέρει και μεγάλα κέρδη. Πάντως ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει Turkish Stream, αλλά ελληνικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το έργο αυτό θα αναβαθμίσει τις σχέσεις με την Τουρκία, πάντα με σεβασμό του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με την λογική των κυρώσεων, κάτι που άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει και δημοσίως. Τάχθηκε υπέρ της τήρησης της συμφωνίας του Μίνσκ, ενώ δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Μύρνα Νικολαϊδου