Βερολίνο προς Τραμπ και Πιονγιάνγκ: Επιδείξτε αυτοσυγκράτηση

Να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» κάλεσε την Τετάρτη τους Βορειοκορεάτες και τους Αμερικανούς γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά «την κλιμάκωση στις δηλώσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πιονγκγιάνγκ, που αλληλοαπειλήθηκαν με στρατιωτικά αντίποινα.

«Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη ανησυχία την κλιμάκωση στις δηλώσεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η κατάσταση είναι αληθινά σοβαρή. Το να προσθέσουμε τον ήχο από τις στρατιωτικές μπότες σίγουρα δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ. «Καλούμε συνεπώς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε την Τρίτη απειλές πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των στρατιωτικών φιλοδοξιών της, απειλώντας «φωτιά και οργή» ενώ ενώ η Πιονγκγιάνγκ απάντησε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει πυραύλους προς το αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ.

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου σηματοδοτούν μια σαφή κλιμάκωση στη ρητορική της Ουάσινγκτον έναντι των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά, εξαιτίας των οποίων επιβλήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Πιονγκγιάνγκ μια έβδομη πτυχή κυρώσεων του ΟΗΕ.

Πάντως, μέλος του Κογκρέσου, η οποία εκλέγεται στην περιφέρεια του Γκουάμ, δήλωσε την Τετάρτη πεπεισμένη ότι «το Γκουάμ παραμένει ασφαλές». «Είμαι σίγουρη για την ικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να προστατεύσουν το νησί και τους συμμάχους μας στην περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή της η Μαντελίν Μπόρνταλ, καλώντας παράλληλα τον αμερικανό πρόεδρο να επιδείξει «σταθερή ηγεσία» και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να εξαλείψει τις εντάσεις και να σταματήσει η Βόρεια Κορέα να προωθήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

X