Βέλη Πούτιν κατά των υποτιθέμενων «εταίρων» του

putin_at_eu-russia_summit

Επίθεση εναντίον των υποτιθέμενων εταίρων του εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατηγόρησε ορισμένους από τους υποτιθέμενους «εταίρους» της χώρας του ότι επιδιώκουν την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας. Απάντησε δε ότι κατάρρευση δεν υπήρξε και η Μόσχα ξεπερνά με ευκολία τα «τεχνητά αυτά εμπόδια».

Μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν σημείωσε ότι οι παράγοντες αυτοί αποδείχθηκε πως έσφαλλαν και η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε με ευκολία την κρίση, την οποία βάθυναν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την πολιτική της στην Ουκρανία. «Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα 50, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία μειώθηκαν κατά 160 δισεκατομμύρια επί ενός συνόλου 500»που θα ήταν τα έσοδα της Ρωσίας, σημείωσε ο Πούτιν.

«Είναι ένα μεγάλο ποσό. Και την ίδια στιγμή οι περίπου εταίροι μας περιόρισαν την πρόσβαση των τραπεζών μας στην αναχρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές αγορές» κεφαλαίων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε πώς η Ρωσία κατέληξε σε αυτόν τον υπολογισμό. Η Μόσχα έχει απολέσει μέρος των δημοσίων εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αποτιμώνται σε δολάρια, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του στις αγορές, από την ραγδαία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και από τη φυγή κεφαλαίων.

«Προφανώς κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα σημειωνόταν μια κατάρρευση κάποιου είδους», είπε ο Πούτιν, απευθυνόμενος σε Ρώσους κοινοβουλευτικούς. «Ουδεμία κατάρρευση υπήρξε. Η Ρωσική οικονομία ξεπερνά με ευκολία αυτά τα τεχνητά εμπόδια. Οι μεγαλύτερες πληρωμές (σ.σ. τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο ρωσικό χρέος) έχουν γίνει. Εάν κάποιος υπολόγιζε ότι θα προκαλέσει κάποιου είδους κατάρρευση, δεν κατάφερε τίποτα», επεσήμανε.

Ο Πούτιν και στελέχη της κυβέρνησής του εμφανίζονται αισιόδοξα για την πορεία της οικονομίας της Ρωσίας, χαιρετίζοντας ιδίως την ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου στις αγορές. Αφού υπέστη ραγδαία πτώση κατά 40% το 2014 λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, φέτος έχει ανακτήσει ένα 15%. Όμως η Ρωσία ολισθαίνει σε ύφεση και οι πολίτες πλήττονται από τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδοτείται μεταξύ άλλων από την απαγόρευση των εισαγωγών δυτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία επιβλήθηκε σε αντίποινα για τις κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ.

Euractiv με ΑΜΠΕ