Βαρσοβία-Βρυξέλλες και πάλι στα μαχαίρια

«Ξένοι στην ίδια πόλη» μοιάζουν και πάλι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. [EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET]

Συνεχίζεται το αδιέξοδο μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  σχετικά με την έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της Πολωνίας, και πλέον υπάρχουν ενδείξεις από την κυβέρνηση του Ματέους Μοραβιέτσκι ότι μελετά όλες τις πιθανές εκδικητικές επιλογές κατά της Επιτροπής.

«Το σχέδιο ανάκαμψης που χρηματοδοτείται από την ΕΕ είναι ένα κεντρικό στοιχείο της πολιτικής στρατηγικής του Κόμματος Νόμου και  Δικαιοσύνης (PiS)», δήλωσε στο EURACTIV ο καθηγητής Τομας Ζλόμκα από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Η στρατηγική της Βαρσοβίας αφορά μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει βαφτιστεί «Πολωνική συμφωνία».

«Η αναβολή του σχεδίου ανάκαμψης δεν είναι μόνο προβληματική για την κυβέρνηση, αλλά μπορεί επίσης να εκτροχιάσει συνολικά την πολιτική της στρατηγική», δήλωσε ο Słomka. «Η υπομονή εξαντλείται από τη μεριά της πολωνικής κυβέρνησης ότι η Επιτροπή θα αποδεχθεί σύντομα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», έγραψε η καθημερινή εφημερίδα DGP.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του PiS «διαπραγματεύεται κρυφά» τα στοιχεία της συμφωνίας με την Επιτροπή. Σύμφωνα με το DGP, οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν «τα ορόσημα υπό όρους του κράτους δικαίου». Το DGP έγραψε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει την Επιτροπή, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή. «Αλλά τότε διακινδυνεύουμε ότι η Επιτροπή θα πει:  ας περιμένουμε την απόφαση, και το σχέδιο ανάκαμψης θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε η πηγή.

Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας εστάλη για πρώτη φορά στην Επιτροπή τον Απρίλιο. Η τελευταία φορά που παραβιάστηκε η αρχή της «ειλικρινούς συνεργασίας» μεταξύ μιας χώρας-μέλους και της Κομισιόν ήταν όταν η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να διορίσει έναν Επίτροπο λίγους μήνες πριν την έξοδο από την ΕΕ.