Τζόνσον: Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές

w24-165129borisjohnson26 [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία χρειάζεται βουλευτικές εκλογές.

«Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κήρυξε παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.

Η απόφαση αναφέρει ότι η αναστολή εμπόδισε ή απέτρεψε την εκτέλεση των συνταγματικών εξουσιών της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Η αναστολή λοιπόν είναι άκυρη και το κοινοβούλιο θεωρείται ότι τελεί υπό λειτουργία. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων να αποφασίσει τι πρέπει να συμβεί στο εξής.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου λαίδη Μπρέντα Χέιλ εκφωνώντας την απόφαση είπε αρχικά ότι οι 11 δικαστές έκριναν ομοφώνως ότι η εξέταση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, καθώς οι διακριτικές εξουσίες του εκάστοτε μονάρχη περιορίζονται από την ανάγκη τήρησης του νόμου. Αναφερόταν στο αίτημα του πρωθυπουργού προς της βασίλισσα να δώσει εντολή για την αναστολή της Βουλής.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αναστολή δεν ήταν «φυσιολογική», καθώς περιόρισε το διαθέσιμο χρόνο για τους βουλευτές να ελέγξουν τις κινήσεις της κυβέρνησης κατά τη διαδικασία του Brexit.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε στο δικαστήριο αιτιολόγηση για τη μεγάλη διάρκεια της αναστολής.

Η λαίδη Χέιλ τόνισε στην αρχή της εκφώνησης της ετυμηγορίας ότι η απόφαση δεν αφορά το Brexit αλλά αποκλειστικά τη νομιμότητα της σύστασης του πρωθυπουργού προς την βασίλισσα Ελισάβετ για αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

X