Τσελίκ: «Η ΕΕ πρέπει να συμβάλει στην πρόοδο της Τουρκίας»

Ο Ομέρ Τσελίκ [Getty Images]

Δριμύ κατηγορώ κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είχε χωριστές συναντήσεις με την ύπατη εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσελίκ υπέδειξε ότι η «κόκκινη γραμμή» της Τουρκίας είναι η αρνητική γλώσσα που υιοθετεί η Ε.Ε. προς το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν. Κάλεσε την Ε.Ε. να προσέξει τη φρασεολογία της και να υιοθετήσει μια πιο δίκαιη προσέγγιση έναντι της χώρας του.

Στη συνέχεια ο κ. Τσελίκ προέβη σε προσωπικές επιθέσεις. Επέκρινε τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν ότι σε σχέση με την Τουρκία, προκαλεί προσκόμματα στην πολιτική διεύρυνσης που οφείλει να υπηρετεί λόγω «ιδεολογίας», ενώ υποστήριξε ότι είναι αναρμόδιος να αποφασίσει για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μετά παρέλαβε την εισηγήτρια της Ευρωβουλής Κάτι Πίρι, την οποία κατηγόρησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με την Τουρκία και ότι έχει μονόπλευρη ενημέρωση.

Ο Τούρκος επίσημος παραδέχθηκε ότι η ενταξιακή πορεία της χώρας του βρίσκεται στο πιο εύθραυστο σημείο από τη μέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να συμβάλει στην επίτευξη προόδου τόσο επί του προκειμένου, όσο και σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα σε σχέση με το PKK.