Υπέρ της σερβικής ένταξης στην ΕΕ η Τουρκία

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς, ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τη Σερβία για την υποστήριξη των Τούρκων επενδυτών και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Βελιγράδι στις 16 Ιουνίου ότι η Σερβία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς, ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τη Σερβία για την υποστήριξη των Τούρκων επενδυτών και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία πιστεύει ότι η σταθερότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και γενικά στα Βαλκάνια είναι πολύ σημαντική και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διοργανώσει τριμερή σύνοδο κορυφής με τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είπε ότι εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέτος.

Πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Σελάκοβιτς και του ΤΣαβούσογλου, η Υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών Μάγια Γκοΐκοβιτς και ο Τσαβούσογλου υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την πρόληψη του λαθρεμπορίου πολιτιστικών θησαυρών.

Σε συνάντηση με την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες είναι ευχαριστημένες με τις επιχειρήσεις τους στη Σερβία και ότι απασχολούν περίπου 10.000 Σέρβους εργαζόμενους.

Ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το γραφείο Τύπου του Σέρβου προέδρου ανέφερε ότι ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι δύο χώρες «έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα και ότι είναι σημαντικό ότι η Τουρκία με μεγάλες επενδύσεις βοηθά στην ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Σερβίας».

Ο Τσαβούσογλου μετέφερε χαιρετισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να επισκεφθεί σύντομα τη Σερβία και την περιοχή.