Τρίγωνο του Λούμπλιν: Η πρώτη σύνοδος κορυφής Λιθουανίας, Πολωνίας, Ουκρανίας

«Λόγω της αποτυχίας των όποιων προσπαθειών να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο στην Ουκρανία, ενισχύουμε ενεργά τα δικά μας σύνορα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. [EPA-EFE/ANDRZE]

Ο Πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα συναντήθηκε με τους ομολόγους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Γκιτάνας Ναουσέντα στην πρώτη σύνοδο κορυφής ηγετών του «Τριγώνου του Λούμπλιν», μιας νέας οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμμαχίας μεταξύ της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λιθουανίας, γνωστής ως «L3».

Οι συνομιλίες της Δευτέρας μεταξύ των τριών προέδρων επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο κλιμάκωσης στα ουκρανικά σύνορα.

«Για να αποφευχθεί μια πιθανή κλιμάκωση από τη Ρωσική Ομοσπονδία και μια επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη, η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει ισχυρά προληπτικά μέτρα. Όχι να αντιδρά σε γεγονότα που έχουν ήδη λάβει χώρα, όπως έκανε και στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας -Λιθουανίας με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο ουκρανικό χωριό Huta, εκφράζοντας επίσης την αλληλεγγύη του προς τους δύο γείτονες.

«Λόγω της αποτυχίας των όποιων προσπαθειών να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο στην Ουκρανία, ενισχύουμε ενεργά τα δικά μας σύνορα», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τη δημοσίευση του προεδρικού γραφείου. Ευχαρίστησε επίσης τους ηγέτες της Πολωνίας και της Λιθουανίας για τη σταθερή υποστήριξή τους στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ντούντα, τα ιστορικά αρχεία έχουν δείξει ότι κανένα τελεσίγραφο από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να συμφωνήσει κανείς σε εκβιασμούς. Πρέπει να έχουμε μια ισχυρή θέση. Και έτσι ακριβώς πρέπει να συμπεριφερθεί το ΝΑΤΟ, να είναι συνεπές», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για μια αποφασιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας.

«Η θέση μας ως πρόεδροι του τριγώνου του Λούμπλιν για το θέμα αυτό είναι πολύ σαφής: η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι θεμελιώδες ζήτημα. Δεν πρέπει μόνο να σταματήσουμε μια στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια τέτοια επίθεση», πρόσθεσε ο Ντούντα.

Το «Τρίγωνο του Λούμπλιν», που ιδρύθηκε στις 28 Ιουλίου 2020, έχει ως στόχο να επικαλεστεί την κληρονομιά της Ένωσης του Λούμπλιν του 1569, με την οποία δημιουργήθηκε η Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία.