Τραμπ: Τι χρειάζονται οι Βρετανοί την ΕΕ;

Με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε ο  υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ σε Κάμερον και ΕΕ. Δήλωσε ότι εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θεωρεί απίθανο να έχει μια καλή σχέση με τον Ντέϊβιντ Κάμερον, εξαιτίας των αρνητικών σχολίων που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάμερον είχε καταφερθεί με άσχημα λόγια κατά του Τραμπ στο βρεανικό κοινοβούλιο. Τον είχε αποκαλέσει «διχαστικό, ηλίθιο και λανθασμέν層 σχετικά με την εξαγγελία που είχε κάνει για τον προσωρινό αποκλεισμό εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επίσης δηλώσει, τότε, ότι στην περίπτωση που ο Τραμπ έρχονταν στη Βρετανία, τότε, θα ένωνε τη χώρα εναντίον του.

«Όπως φαίνεται δε θα έχουμε μία καλή σχέση. Ποιος ξέρει; Ελπίζω ότι θα έχω μία καλή σχέση μαζί του, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν τον απασχολεί»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, στο κανάλι ITV.

Σε σχετική ερώτηση για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Τραμπ δήλωσε: «Έχω μιλήσει για την ΕΕ. Είναι γραφειοκρατική και ιδιαιτέρως δύσκολη. Σε σχέση με τη Βρετανία, θέλω να ρωτήσω τι χρειάζονται οι Βρετανοί από την EE. Ωστόσο, ας αφήσουμε τους ίδιους να εκφραστούν».

Ανέφερε δε ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είχε καμία σημασία για την επίτευξη μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας, εφόσον ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος. «Σίγουρα δεν θα βρεθείτε στο τέλος της ουράς, αυτό σας το υπόσχομαι», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους Βρετανούς.

EurActiv.gr  με Reuters

*φωτογραφία [Ninian Reid/Flickr]